Počinje Sandens, filmovi u drajv-in i nezavisnim bioskopima

Kultura 28. jan. 202123:45
Podeli:
Foto: Promo

Američki festival nezavisnog filma Sandens počinje u onlajn izdanju, ali i sa projekcijama u drajv-in restoranima i malim nezavisnim bioskopima. Festival, čiji je osnivač legendarni glumac Robert Redford (84), obično se održava u januaru i februaru u planinama američke savezne države Juta.

Pošto je većina bioskopa zatvorena zbog epidemije koronavirusa, organizatori Sandens-a su u decembru odlučili da festival bude onlajn.

„Čak i u ovim neodrživim uslovima, umetnici i dalje pronalaze načine da rade svoj posao koji je smeo ali i važan“, rekla je direktorka festivala Tabita Džekson.

Prema njenim rečima, festival će ponuditi predpremijere, ali uz poštovanje epidemioloških mera i na različitim mestima, od Kalifornije do Njujorka.

Biće organizovane projekcije u drajv-in restoranima na području Los Andjelesa, tako da će posetioci, svako u svom automobilu, moći da gledaju filmove.

Neki filmovi će biti emitovani na internetu posle kojih će umetnici odgovarati na pitanja.

Festival Sandens postao je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko sada svetski poznatih reditelja, među kojima su Kvetin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu upravno na Sandensu.

Redford je nazvao tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku „Buč Kesidi i Sandens Kid“ iz 1969. godine.

Ovogodišnji festival trajaće do 3. februara.

Komentari

Vaš komentar