Lordan Zafranović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Hrvatski reditelj Lordan Zafranović je među dobitnicima ovogodišnje međunarodne nagrade "Trebbia", koja mu je uručena na istoimenoj humanitarnoj gala večeri u Pragu.

Primajući nagradu u nedelju, na svečanost u dvorani „Smetena“ Gradskog doma u Pragu, Zafranović je zahvalio organizatorima događaja, porodici, kao i svojim praškim profesorima, posebno Elmaru Klosu (1910-1993).

„Pokazao mi je kako reditelj komunicira sa gledaocima. Film je magija. Nešto što nije shvatljivo, ali je sjajno“, rekao je Zafranovič u svom kratkom obraćanju na češkom jeziku.

Zvanicama u dvorani, Zafranović je predstavljen kao jedan od predstavnika crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji koji je diplomirao filmsku režiju u Pragu 1971. godine. Iz njegovog bogatog stvaralaštva posebno je istaknuta ratna trilogija filmova „Okupacija u 26 slika“ (1978), „Pad Italije“ (1981) i „Večernja zvona“ (1986).

Međunarodna nagrada „Trebbia“ dodeljuje se od 2001. godine dobitnicima iz sveta u kategorijama za stvaralačku delatnost, podršku kulturi i umetnosti, doprinos dijalogu nacionalnih kultura i za životno delo.

Dobitnicima se uručuje diploma i bronzana „Trebbia“ statueta češkog skulptora Stefana Milkova, uz prenos na Češkoj televiziji i Slovačkoj televiziji.

Novi film Lordana Zafranovića „Djeca Kozare“ trenutno je u fazi montaže.

Bonus video: Reditelj Nikola Lorencin ima novi film: „Drava se ne predaje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar