Maja Millinković, Foto: Vanja Lisac

Svojim moćnim, a ipak senzibilnim pevačkim glasom vodi slušaoce ulicama prelepog starog dela Lisabona i srednjovekovnim selima Balkana. Sa njom nikada nije ili-ili, to je oboje. I s pravom, jer je to tako različito, a jednako, sa istim divnim dahom iz oba stila. Kao kad bi Amaliju Rodrigues stavili pored Mostar Sevdah Reuniona, piše ugledni holandski magazin o bosanskohercegovačkoj kantautorki fada i sevdaha Maji Milinković.

Prošla 2021. godina bila je uspešna za Maju Milinković, koja živi u Portugalu. Tokom avgusta je objavila album „Kaftan D’ Alma“ o kojem pišu i svetski muzički magazini ne krijući oduševljenje.

– Kaftan je odeća koja odražava samu prirodu duše. Treba obući kaftan duše i osetiti život u svim oblicima, naravno, i kroz muziku – pričala je tada za naš portal Maja Milinković.

U tekstu holandskog muzičkog magazina „De Subjectivisten“ autor Jan Willem piše:

Maja Milinković Foto: Luis Carvalhal/Promo

– Fado dolazi iz Bosne, to svi znaju, zar ne? Pa, i Maja Milinković, rođena u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), koja danas živi u Lisabonu, ima svoju viziju o tome i više je puta pokazala da fado ide uz sevdah ili sevdalinku, muziku Balkana. Obe vrste muzike su melanholične i u sebi imaju univerzalno opipljivu emociju. Maja je već snimila tri albuma, pokazujući besprekornu mešavinu ovih stilova. Njen prethodni album sa naslovom ‘Fadolinka’ (2019) bio je veliko otkriće. Svoj ukusni recept za spoj fada i sevdaha ponovo pokazuje na svom novom albumu ‘Kaftan D`Alma’ na kojem nas intenzitetom emocija koje unosi u interpretaciju opet iznenađuje. Svojim moćnim, a ipak senzibilnim pevačkim glasom vodi nas ulicama prelepog starog dela Lisabona (Alfama) i srednjovekovnim selima Balkana. Sa njom nikada nije ili-ili, to je oboje. I s pravom, jer je to tako različito, a jednako, sa istim divnim dahom iz oba stila. Kao kad bi Amaliju Rodrigues stavili pored Mostar Sevdah Reuniona – ocenjuje magazin.

„Kaftan D’ Alma“ putuje od Portugala do Balkana, od fada do sevdaha, nagoveštavajući zajednički jezik, i predstavljajući ih kao jedno u „Luda vodo, stani, stani“, tradicionalnom „Fado Bacalhau“ sa novim tekstom Milinkovićeve, ili čudesnom bosanskom pesmom „Lijepi li su mostarski dućani“ uz fado modnu pratnju. Na albumu je pesma „Com que voz“ legendarne Amalije Rodrigez, što Maja ne propušta ni na jednom od svojih albuma.

GonÇalo Frota za magazin „Songlines“ iz Velike Britanije podelio je svoje utiske sa čitaocima:

– Maja Milinković sada kopa dublje u put koji je iscrtala sa ‘Fado É Sorte’ (2017), kada je napravila sasvim neočekivani zaokret u karijeri. Ali, ako je njena olujna strast za fadom počela rizikovanjem sa nekim standardima, kao što su ‘Uma Casa Portuguesa’ ili ‘Lágrima’, nakon ‘Fadolinke’ (2019) Milinković je počela da spaja portugalske i bosanske koloseke, iznoseći na videlo snažnu vezu između dve zemlje.

Bonus video: Božo Vrećo – Stvaralački sam raspoložen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar