Foto: Cebef, MCF

Ostvarenja "Opstanak dobrote" i "Totem", samo nekoliko dana nakon svetske premijere na jednoj od najznačajnijih filmskih smotri - Berlinalu, biće prikazani na 51. Festu, koji počinje 24. februara, saopštili su organizatori.

Oba ostvarenja, koja su u konkurenciji za Zlatnog medveda u Berlinu, takođe su u Glavnom takmičarskom programu Festa.

– Fest donosi ekskluzivu domaćoj filmskoj publici, naročito kada je reč o Berlinalu koji prethodi Festu. Veliko je zadovoljstvo kada se moja selektorska predikcija poklopi sa pozitivnim odjekom koji odabrani filmovi proizvedu na tom festivalu, jer to znači da će naša publika imati priliku da pogleda izuzetna ostvarenja koja tek započinju svoj festivalski život i da, na taj način, bude u korak sa aktuelnim filmskim dešavanjima i tokovima – istakao je Jugoslav Pantelić, programski direktor i selektor Festa.

Film „Opstanak dobrote“ izazvao je veliko interesovanje publike na premijeri u Berlinu, i dobio sjajne kritike. Posebno snažan utisak ostavila je glavna glumica, naturščik, Muadžemi Husein, koja je poreklom iz Konga, a živi u Australiji. Kritičar „Varajetija“ ocenio je da lik Huseinove zrači „magnetizmom i živopisnošću, kao i oštroumnom duhovitošću“, dok je britanski „Gardijan“ naveo da je film „elegantno sanjarenje o nasilju i stoicizmu ispod površine običnog života“, a „Skrin dejli“ režiju Rolfa de Hera nazvao „zapanjujućom i intelektualno provokativnom“.

Opstanak dobrote Foto: Cebef, MCF

Pozitivne reakcije na Berlinalu izazvao je i film meksičke rediteljke i scenaristkinje Lile Aviles „Totem“, koja plete priču oko sedmogodišnje devojčice Sol tokom pripreme slavlja, uz neočekivani obrt. Aviles je istakla da je htela da prikaže svakodnevni život iz intimnog ugla, „sa pogledom iznutra, poput nekog mikrokosmosa“, te da je ovo film o mnogo toga ali, u suštini o ljubavi.

Foto: Cebef, MCF

Film „Totem“ će biti prikazan na Festu 1. marta u 19 sati u Sali 6 mts Dvorane, a reprizne projekcije zakazane su za 2. mart u 20 časova u Domu omladine i dan kasnije od 17 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Ostvarenje „Opstanak dobrote“ na programu je Festa 3. marta u 16.30 u Sali 6 mts Dvorane, dan kasnije od 20 sati u Domu omladine i 5. marta u 14.30 u Dvorani Kulturnog centra, dodaje se u saopštenju organizatora 51. Festa.

Bonus video: Otvaranje 50. Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar