Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Francuski ekvivalent Oskaru, nagrade Cezar dodeljene su sinoć u Parizu, a troipočasovna ceremonija u Olimpiji i laureati prestižnih priznanja ostali su u senci rata u Ukrajini.

– Svet oko nas se raspada… U mislima smo sa Ukrajincima – kazao je na ceremoniji dodele nagrada Francuske akademije domaćin Antoan de Kaunas.

Ostvarenje „Izgubljene iluzije“ (Illusions Perdues) reditelja Gzavijea Ganolija proglašen je za najbolji film. Istorijska drama rađena kao adaptacija Balzaka ostvarila je ubedljivi trijumf na dodeli Cezara, jer je, pored nagrade za najbolji film, osvojila šest priznanja. Između ostalih i ona za najbolji adaptirani scenario i najbolju sporednu mušku ulogu – koja je otišla u ruke Vinsenta Lakosta.

Cezara za najboljeg reditelja dobio je Leos Karaks, koji nije mogao da prisustvuje ceremoniji, za režiju filma „Anet“. Ovaj mjuzikl, u kome igraju Marion Kotijar i Adam Drajver, na programu je i 50. Festa, i to premijerno 1. marta, uz reprize naredna dva dana.

Za najbolju francusku glumicu proglašena je Valeri Lemarsije za rolu u filmu „Aline“, dok joj je pandan u muškoj kategoriji Benoa Magimel za ulogu u ostvarenju „De Son Vivant“.

Film koji je osvojio glavnu nagradu na Venecijanskom festivalu „Događaj“, a na programu je Festa danas, na Cezarima je prošao neslavno, s obzirom da je od četiri nominacije samo Anamarija Vatrolomej dobila priznanje za najbolju novu glumicu.

Za najbolji strani film, paradoksalno, proglašeno je ostvarenje francuskog reditelja Florijana Zelera „Otac“, zbog čega je sineasta primajući priznanje poručio:

Vrlo je čudno dobiti priznanje u sopstvenoj zemlji za strani film. Čini mi se kao da zatvaram krug – kazao je Zeler, koji je „Oca“ radio u britanskoj produkciji, i engleskim glumačkim zvezdama Entonijem Hopkinsom i Olivijom Kolman.

Kejt Blančet Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

A dobitnica počasnog Cezara, slavna australijska glumica Kejt Blančet, koja je priznanje dobila iz ruku francuske filmske dive Izabel Iper, pomenula je u svom govoru konflikt u Ukrajini:

– Teško je u ovom trenutku misliti na bilo koje druge stvari osim onoga što se dešava u Ukrajini…

Na dodeli Cezara, kako je preneo „Dedlajn„, odata je počast preminulim francuskim glumcima, inače laureatima najvećeg priznanja u toj zemlji. Emotivno je bilo podsećanje na Žana-Pola Belmonda, ikonu francuskog „novog talasa“ koji se proslavio u Godarovom filmu „Do poslednjeg daha“. Belmondo, zvezda filmova „Dve žene“ ili „Čovek iz Rija“, preminuo je prošlog septembra u 88. godini.

Počast Belmondu Foot: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

A filmski stvaralac Ksavijer Dolan na dirljiv način odao je počast tragično preminulom Gasparu Ulijeu. Glumac, koji je poginuo u januaru na skijanju u 38. godini, 2016. ovenčan je Cezarom za najboljeg glumca upravo za rolu u Dolanovom filmu:

– Pisao sam za Gaspara, Gasparu, ali nikad o Gasparu. Na dan njegove smrti „potražio“ sam njegovo društvo gledajući njegove filmove. I Gasparova karijera dokaz je da će ga uloge nadživeti. Ceo je svet plakao za Gasparom i ceo svet ga još uvek oplakuje…

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar