Jubilarni Fest je otvoren, uskliknuli su glumac Predrag Miki Manojlović i reditelj Emir Kusturica večeras pred prepunom Kombank dvoranom, otvorivši tako 50. izdanje najznačajnijeg filmskog festivala.

Uvod u jubilarni 50. Fest bio je defile zvanica na crvenom tepihu u holu Kombank dvorane, kojim su prošetali Emir Kusturica, Puriša Đorđević, Srđan Dragojević, Maja Herman Sekulić, Olivera Viktorović, kao i ekipa filma „Strahinja Banović“ na čelu sa rediteljem Stefanom Arsenijevićem, ali i glumci Branka Pujić i Miloš Biković, pa Ivan Karl, Ivica Dačić, Toma Fila…

Ceremonija otvaranja jubilarnog Festa, koju je vodila glumica Jelena Gavrilović, bila je u znaku sećanja na Festovih 50 godina, ali i dodele tradicionalne nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Laureati su Emir Kusturica i Predrag Miki Manojlović.

Miki Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uz scene iz „Grlom u jagode“, „Andergraunda“, serije „Vuk Karadžić“, „Tito i ja“, publika se prisetila Manojlovićevog bogatog glumačkog opusa, dok je Radoslav Zelenović, pre nego što je uručio nagraadu glumcu, naglasio da su mnogi autori pohodili Fest i da je festival uvek znao da im se oduži.

– Velika je čast primiti nagradu iz ruku čoveka koji je ovde svih 50 godina. Videli smo na platnu velike ljude koji više nisu sa nama, a bili su ovde. Važno je reći da nije bilo naših uzora, Pavlovića, Makavejeva, Aleksandra Đorđevića potom i Praške škole, ne bi ni mene bilo ovde večeras. Ti ljudi su imali osećaj „hrabrog novog sveta“. Ali, najveći među njima je, da mi drugi ne zamere, Emir Kusturica – poručio je Manojlović.

Miki Manojlović, Radoslav Zelenović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Manojlović je Kusturici uručio nagradu Beogradski pobednik. Dok su se smenjivale slike iz „Doma za vešanje“, „Arizone drim“, „Sjećaš li se Doli Bel“, reditelj je podsetio na reči Petera Handkea – „Ushićenje je najveća ljudska moć“.

Emir Kusturica, Miki Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Prošli vek je bio vek filma. Dani Festa su za nas uvek bili sveti dani, a danas je film na izdisaju. Verujmo da će živeti – rekao je Kusturica koji je zajedno sa Manojlovićem svečano proglasio Fest otvorenim!

Miki Manojlović, Emir Kusturica, Jugoslav Pantelić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pred prepunom salom Kombank dvorane svečanost 50. Festa obeležilo je i scensko izvođenje odlomaka iz popularnog mjuzikla „Flešdens“, kao i nastup hora „Čarolija“ koji je ispraćen burnim aplauzom.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Usledila je filmska šetnja kroz 50 godina Festa, uz svedočenja osnivača Milutina Čolića, Petra Volka, Slobodana Novakovića, Dušana Makavejeva… U filmu su prikazani i video snimci gostovanja Monike Viti, Mikelanđela Antonionija, kao i Džeka Nikolsona koji je u kameru govorio kako je najzanimljivije ljude upoznao upravo na festivalima.

Fest se prisetio i svih onih koji su između dva festivalska izdanja preminuli i publika se aplauzima oprostila od Žan-Pola Belmonda, Đorđa Marjanovića, Marka Živića, Milana Laneta Gutovića, Milana Vlajčića, Peđe Vraneševića, Monike Viti, Pitera Bogdanovića, Beti Vajt, Andreje Maričića…

Dobrodošlicu na Fest publici je poželeo Jugoslav Pantelić, umetnički direktor smotre, uz opasku da osnivači festivala verovatno nisu mogli da zamisle da će se održavati 50. izdanje dok je rat u relativnoj blizini.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon svečane ceremonije pred festovskom publikom se premijerno našao film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića. Podsetimo, ovo ostvarenje je svetsku premijeru imalo na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojilo brojne nagrade, između ostalih i Kristalni globus za najbolji film. A uoči premijere glumci iz Arsenijevićevog filma poručili su za Nova.rs da su danas „pravi heroji oni koji žive u izbegličkim kampovima“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Do 6. marta, kada će 50. Fest biti zatvoren, biće održano gotovo 450 projekcija. Pred publikom je narednih dana više od osamdeset igranih i dokumentarnih filmova i dva kratka ostvarenja u okviru šest programskih celina, i u 12 bioskopskih sala. Festival se održava pod sloganom „Novi hrabri svet“, kao oda prvom Festu 1971. godine, čija je krilatica bila „Hrabri novi svet“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Glavnom takmičarskom programu, u koji je selektovano 20 ostvarenja, za nagrade „Beogradski pobednik“ nadmeću se stvaraoci iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. „Beogradski pobednik“ se dodeljuje u kategorijama – najbolji film, režija, scenario, najbolja ženska i muška ulogu, a o ovom priznanju odlučivaće žiri koji čine: Miloš Biković, u svojstvu predsednika, Tamara Dragičević, Argiris Papadimitropulos, Toni Gojanović i Đerđi Raduli.

Biković, kao predsednik žirija, u svom obraćanju na večerašnjem otvaranju, istakao je koliko mu znači Fest još od studentskih dana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Fest je oaza slobode i danas sam došao ovde nešto da naučim. Film u ovim nevremenu može da nam pomogne da ne izgubimo razum i sačuvamo srce – rekao je glumac.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored Arsenijevića, pred publikom su do 6. marta filmovi koje potpisuju: Pedro Almodovar, Megi Džilenhal, Dario Arđento, Pol Šreder, Paolo Đenoveze, Pol Tomas Anderson, Gaspar Noe, Žak Odijar, Dušan Milić, Ursula Mejer, Nani Moreti, Fransoa Ozon, Odri Divan, Miloš Pušić, braća Dinočenco, Kenet Brana…

Bonus video: Druženje sa glumcima iz filma „Strahinja Banović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare