Musicology Foto:Marko Obradović Edge

Prošlo je 10 godina od kako je osnovan Musicology Festival koji u Srbiju dovodi neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara. Obeležavanje ovog jubileja održaće se 5. i 6. oktobra, kada će se održati koncerti benda Incognito i time otvoriti novu 2024/2025 Musicology Sessions sezonu.

Pored Incognita u Beograd dolaze i José James, Bill Laurance i Michael League i Kyoto Jazz Massive ft Vanessa Freeman & Eonado.

Više od benda u tradicionalnom smislu, Incognito je stalno promenljiv kolektiv muzičara što rezultira dinamičnim muzičkim entitetom, koji obuhvata širok spektar stilova i kultura.

Musicology Foto:Promo/Musicology

Donose naelektrisanu atmosferu i muzičko majstorstvo kao savršenu koncertnu proslavu više od 40 godina stvaranja. Na repertoaru je njima specifična mešavina soula, džeza i fanka, fuzija sa pesmama koje obuhvataju njihove klasične rane numere, instrumentali, kao i odabrani kaveri. Očekujte da će ovo biti spektakularna noć, uz omiljene Incognito pesme i hitove koji pune plesni podijum, kao što su ‘Always There’ ili ‘Don’t You Worry ‘Bout A Thing’.

Njihov prvi album Jazz Funk bio je instrumentalna tour de force sa fantastičnim gostima. Sada, nakon 44. godine aktivnog rada, izdali su svoj 19. i prvi dupli album koji nosi naziv „Into You“.

Jose James, međunarodno priznati džez pevač hip-hop generacije, nastupiće sa svojim bendom i beogradskoj publici prirediće dve koncertne večeri 17. i 18. oktobra u BitefArtCafe klubu, gde će predstaviti svoje 12. studijsko izdanje “1978”.

Jose James Foto:Marko Obradović Edge

Njujorški vokalista José James kombinuje džez, soul, drum’n’bass i spoken word u svoj jedinstveni brend vokalnog džeza. Dok navodi svoje glavne uticaje kao što su John Coltrane, Marvin Gaye i Billie Holiday, u živim nastupima podseća na ikone džez-soula iz sedamdesetih godina, istovremeno zadržavajući svoj autentičan stil.

Bill Laurance i Michael Leaugue, svetski poznati muzičari, nastupiće 3. novembra. Ovaj koncert obeležiće njihov prvi zajednički duo nastup u Beogradu, predstavljajući publici jedinstven zvuk izvan njihovih uobičajenih projekata.

Musicology Foto:Bill Laurance

Sama pomisao na Bil Lorensa i Majkl Liga odmah asocira na Snarky Puppy. Prošlo je skoro dvadeset godina od kada je basista i multi-instrumentalista, rođen u južnoj Kaliforniji, Majkl Lig, osnovao globalno priznati kolektiv koji je osvojio četiri Grammy nagrade. Kada je reč o klavijaturisti Bil Lorensu, koji je poreklom iz Londona, on je gotovo isto toliko dugo deo ove avanture širom sveta kao i Lig.

Na kraju zimskog dela sezone, 29. novembra, stiže nam japanska senzacija Kyoto Jazz Massive.

Predvođen Shuya Okinom i Vanessom Freeman kao glavnim vokalom, Kyoto Jazz Massive je podržan moćnim zvukom benda “Echoes Of A New Dawn Orchestra”, šireći svoju jedinstvenu viziju od džez-fanka, broken bita do soulful hausa, kosmičkog gruva i svega što se nalazi između.

Foto:Nina Cholet

Projekat koji prkosi žanru, Kyoto Jazz Massive, koji su osnovala braća OKINO – Shuya Okino i Yoshi Okino, a otkrio Gilles Peterson, konačno se vraća na evropsku scenu posle petnaest godina pauze, proslavljajući svoj 30. rođendan sa svežim materijalom i potpuno novom postavom.

Kyoto Jazz Massive je inovativni projekat koji vode dva izuzetno uticajna di-džeja i umetnika na japanskoj muzičkoj sceni Shuya Okino (Kjoto džez sekstet i vlasnik jazz kluba – The Room u Šibuji) i Yoshihiro Okino (vlasnik Especial Recordsa).

Bonus video: Beogradska vikend džez terapija – Vasil Hadžimanov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar