Vladimir Veličković
Vladimir Veličković Foto: ERIC CABANIS / AFP / Profimedia

Laureati Nagrade za crtež za mlade stvaraoce do 40 godina starosti koju realizuje Fondacija Vladimir Veličković u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, a pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, predstaviće svoje radove na izložbi od 26. decembra u prostoru Galeriji Haos.

Ovim priznanjem nastavljaju da čuvaju sećanje na svog uglednog člana, akademika i slikara Vladimira Veličkovića (1935-2019), koji je, kako ističu, svakako i ovim povodom prisutan na našoj kulturnoj sceni i to na jedan poseban način.

Vid Andrej Foto: Promo

Žiri u sastavu: akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Žaklina Ratković, kustoskinja MSU, kao i sinovi Verličkovića – Vuk Vidor i Marko Velk (u ime porodice i odgovornih lica Fondacije) – odabrao je da dodeli Prvu nagradu – Đerđi Ačaji Ratković iz Novog Sada; drugu Danici Tešić iz Beograda, a trećenagrađeni je Andrej Konopek, takođe iz Beograda.

Đerđi Ačaji Ratković Foto: Promo

– I ovoga puta je odabrano više mladih stvaralaca potpuno različitih poetika i pristupa ovom esencijalnom likovnom izrazu. To je raznovrsnost koja uvek znači bogatstvo i uvid u ono što scena trenutno nudi – kazala je Božovićeva.

Djerdji Ačaji Ratković Foto: Promo

Umetnici će biti predstavljeni na XIV dodeli ovih odličja, od 26. decembra ove godine do 26. januara 2024. u prostoru Galerije Haos – na gornjem nivou galerije.

Među pohvaljenima su čak tri umetnice, a dve prilažu svoje radove: Živana Mijailović i Nevena Kostić, dok je Nađa Stamenović trenutno odsutna. Radovi prve dve će biti na donjem nivou galerije.

Danica Tešić Foto: Promo

Zahvalnost duguju, ističe Borka Božović, kolegi Savi Ristoviću, istoričaru umetnosti i likovnom kritičaru za tekst, sačinjen za ovu postavku u kome on kaže:

– Troje umetnika nagrađenih ovom prestižnom nagradom uspelo je da dokaže da se pravim istrajavanjima na iskustvima i potencijalu klasičnog crteža/slike ovaj medijum potvrdio kao inspirativan i manipulativno funkcionalan prostor primeren savremenim komunikacijama.

Nakon uvodne reči Božovićeve – u utorak, 26. decembra u 20 sati, obratiće se publici sa par reči akademik Miodrag Marković, istoričar umetnosti i potpredsednik SANU, i izložbu svečano proglasiti otvorenom.

Žovana Mijailović Foto: Promo

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar