Foto: Vuk Vidor

Knjiga autorskih fotografija našeg eminentnog vizuelnog umetnika Vuka Vidora "Weird World" nedavno je objavljena, saopštila je izdavačka kuće Mascom Publishing.

U knjizi Vidor predstavlja analogne fotografije snimane foto-aparatom koje je umetnik godinama skupljao. I rešio je da ih objedini u vizuelnu knjigu „Weird World“ u kojoj preispituje stvarnost savremenog trenutka i digitalno filtriranih veštačkih slika i prizora sveta i ljudi u njemu.

Fotografija je, prema rečima Vidora, oduvek bila deo njegovog života i umetničke prakse. 

– Pre pametnih telefona, nošenje fotoaparata podrazumevalo je posvećeniji pristup fotografiji. Fotografija je način da se fiksira vreme i stvore uspomene, ona je pomagalo za moj rad na slikama, crtežima ili instalacijama. Fotografije u knjizi prikazuju poznate ili nepoznate ljude, autoportrete, mesta iz celog sveta i stvaraju čudnu kolekciju fragmentiranih trenutaka i uspomena pre vremena kad su svi postali fotografi i počeli da dokumentuju i izlažu svoje živote na internetu – objasnio je umetnik, dodavši kako se kolekcija najpre zasnivala na odbačenim fotografijama koje su foto-laboratorije smatrale „lošim“.

Foto: Vuk Vidor

Međutim, kada se ukomponuju te „loše fotografije“ stvaraju čudne vizuelne sekvence neuravnoteženih trenutaka i detalja:

– Postavljanjem u rasporedu levo-desno, otvara se dijalog i započinju moguće priče između njih – reči su Vuka Vidora.

Foto: Vuk Vidor

Sin velikog slikara Vladimira Veličkovića Vuk Vidor odavno se nametnuo kao jedan od najupečatljivijih vizuelnih umetnika s naših prostora. Živi i radi na relaciji Srbija – Francuska, a njegovi radovi su angažovani, pokatkad i kontroverzni…

Foto: Vuk Vidor

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim postavkama, a za svoj rad ovenčan je brojnim nagradama.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar