Foto: Arion Aslani

Umetnik Arion Asllani otvorio je juče izložbu “Nevada” u Kulturnom klubu 4SE, Marina na Dunavu.

Aslani svoju kreativnu praksu razvija kroz umetničku platformu actionart koja se manifestuje kroz rad na terenu. Rad na otvorenom umetničkom prostoru, koji je umetnik nazvao „Nevada artwork space“ je mesto na kome umetnik može da se izrazi bez ograničenja uslovljenih galerijskim prostorom, gde autor može da eksperimentiše i istražuje prepušten prirodnim fenomenima datog terena; kako okolnostima vremenskih prilika tako i okolnostima životinjskog okruženja.

Foto: Arion Aslani

Na otvorenom prostoru nazvanom „Nevada“ nastali su prvo „Nevada crteži“, a zatim se to pretvorilo u svakodnevni – otvoreni – kreativni prostor gde su crteži nastajali kontinuirano tokom jednomesečnog ciklusa na terenu. Kao finale ovog procesa na terenu, nastala je izložba „Nevada finissage“ oktobra 2023, zaokruživši opus ambijentalnim prostornim crtežom u vidu stalne terenske postavke pod nazivom „Nevada linije“ koji je od otvaranja bio izložen stalnim uticajima vremenskih prilika (entropijski faktor na terenu).

Foto: Arion Aslani

Umetnik ovoga puta svoj opus crteža nastalih na otvorenom prostoru preseljava u netipičan zatvoreni prostor koji se nalazi na reci Dunav, na splavu, i time ovi crteži dobijaju novi kontekst pod nazivom „Nevada iznutra“.

Foto: Arion Aslani

Umesto peščanog ambijenta u kome su ovi crteži prvobitno nastali, od 4. februara do 29. februara, ovi radovi će sada biti predstavljeni u izmenjenom kontekstu i okolnostima, u galeriji na vodi.

Foto: Arion Aslani

Arion Asllani je rođen u Beogradu gde je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. godine. Od 2000. je ostvario devet samostalnih i preko pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, slikarstvom, art instalacijama, teatar performansom i videom.

Radovi mu se nalaze u više značajnih javnih kolekcija u zemlji i inostranstvu, kao i u privatnim kolekcijama. Član je ULUS-a od 2007. godine. Živi i radi u Beogradu. Crteži iz opusa “Nevada” biće izloženi u Kulturnom klubu 4SE, Marina na Dunavu u visini Palate Srbije (Obala kralja Aleksandra Karađorđevića I, br. 100). Radno vreme Kulturnog kluba 4SE Marina: utorak – nedelja od 12 do 18 časova. Ulaz je slobodan.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar