Kompanija Silvije Gribaudi iz Venecije nastupila je u Beogradu i Gornjem Milanovcu, Foto: Beogradski festival igre

Snažnim aplauzom publike u Gornjem Milanovcu, u utorak uveče završen je novembarski deo 17. Beogradskog festivala igre.

„Na sceni Doma kulture u ovom gradu, u sinergiji Festivala i Nacionalne fondacije za igru, a u okviru projekta Karavan igre, nastupila je Kompanija Silvije Gribaudi iz Venecije“, saopšteno je iz direkcije Beogradskog festivala igre.

– Jedna baka mi je prišla na kraju predstave… Kaže: Ja vas ne poznajem, ali moram da vam kažem da ću ovo veče pamtiti dok sam živa, jer se ovoliko nisam nasmejala i uživala… ne pamtim. Čekala sam balet, ali ovo je bolje – rekla je za Nova.rs direktorka festivala Aja Jung.

Prethodne večeri (9.11.), italijanske umetnike je videla beogradska publika u Operi Madlenianum. Predstavu „Gracije“ pratilo je 238 gledalaca u sali zemunskog teatra, dok je u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu bilo prisutno 107 gledalaca. Živi prenos na FB kanalu zabeležio je oko 450 uključenja.

– Nagradu za najbolju italijansku produkciju u oblasti umetničke igre za 2019. godinu, poneo je od strane uglednog milanskog magazina Danza e Danza. Ujedno je reč o produkciji koja je u Gornjem Milanovcu zabeležila svoje 130 izvođenje od premijere u avgustu 2019. godine, a bilo bi ih sigurno mnogo više da nije bilo pandemije – ističe Aja Jung.

Ovo je bila druga predstva novembarskog dela Beogradskog festivala igre. U petak je na sceni Ateljea 212, nastupila Kompanija 111 iz Tuluza, sa komadom „Pepeo“ u izvođenju čuvene Šantale Šivalingape, ali i sjajnog perkusioniste Loika Šilda.

„Šivalingapa je u Srbiju doputovala iz rodnog Madrasa, samo zbog nastupa na Beogradskom festivalu igre. U skladu sa strogim epidemiološkim pravilima, predstavu je u Ateljeu 212 pratilo 162 ljudi, dok je na društvenim mrežama ovo izvođenje zabeležilo preko 1.800 pregleda“, saopštili su iz BFI.

Publika u sali je ovacijama ispratila produkciju poznatog francuskog koreografa Orelijena Borija.

Nekoliko dana pre nastupa Kompanije 111, u beogradskom Narodnom muzeju, uručena je Nagrada Jovan Ćirilov – za korak dalje. Po najznačajnije priznanje Beogradskog festivala igre, iz Frankfurta je doleteo koreograf Jakopo Godani.

U Ateljeu 212 nastupila je Kompanija 111 iz Tuluza sa komadom „Pepeo“ u izvođenju Šantale Šivalingape, Foto:Beogradski festival igre

Prvi deo 17. Beogradskog festivala igre izveden je u septembru, kada su u Beogradu i Novom Sadu nastupile trupe La Veronal iz Barselone, Un Poyo Rojo iz Buenos Ajresa, Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Kompanija Ervea Kubija iz Kana, ali i igrači Baleta beogradskog Narodnog pozorišta, sa komadom Sanje Ninković. Septembarske programe je pratilo 3.987 gledalaca.

Aja Jung Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Nastavak festivala je planiran u decembru, kada se očekuju nastupi belgijske kompanije Voetvolk (19. 12.) i Drezden Frankfurt kompanije igre (22. 12.). Neke od produkcija ovogodišnje manifestacije pronašle su svoje nove datume tokom 2021. godine, što ne znači da će publika ostati uskraćena za programe 18. Beogradskog festivala igre. Naprotiv, najavljeni su radovi autora poput Dimitrisa Papajoanua, Akrama Kana, Šaron Ejal, Franka Šartijea i njegove trupe Peeping Tom, ali i Magi Maren, Hofeša Šehtera, Roberta Zapale… Beogradski festival igre se zahvaljuje svojoj publici i medijima na razumevanju, strpljenju i praćenju – poručila je Aja Jung.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar