Voja Brajović, Foto: N1

Hvala bogu da je to neko prepoznao, to je ohrabrujuće, reakcija je glumca Vojislava Voje Brajovića na predlog da se samostalnim i umetnicima onemogućenim da rade honorarno zbog koronavirusa isplati pomoć i naredna tri meseca koji se našao pred premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Ministarstva kulture sa predstavnicima grupe profesionalaca u kulturi okupljenih oko udruženja “Kreativna Srbija”.

Glumac Vojislav Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, smatra da inicijativu da samostalnim umetnicima i njihovim kolegama koje nemaju taj status, a imaju honorarne ugovore sa ustanovama kulture, ali i dalje ne mogu da rade, država isplati pomoć i za jun, jul i avgust svakako treba podržati.

– U svakom slučaju bi država trebalo da ima obzira i za naredna tri meseca. Dozvoljena su okupljanja do 500 ljudi u zatvorenim prostorima, gledamo utakmice gde ima i više od 15.000 ljudi, koji samo što se ne ljube kad neko ga gol, a pozorišta niko ne spominje. U pozorištima mora da bude razdaljina na najmanje metar u poluprečniku i u publici i među izvođačima. Sve su to nejasnoće u kojima umetnici treba da rade svoj posao. A umetnici postoje da bi civilizacijski unapređivali društvo. Ne radi se tu samo o glumcima, tu su i drugi umetnici. Uzmite galerije. Neko je trebalo da izlaže, galerije su zatvorene, a sada, ako su i otvorene, u njih može da uđe tek neko, jedan po jedan. Tu inicijativu svakako treba podržati, ako ne ispadne da je to samo predizborna priča. Jeste tu i pitanje novca, ali postoje i međunarodni fondovi. EU je izdvojila 700 milijardi evra da bi se pokrili gubici i ova nesreća sa pandemijom. Negde, dakle, neke rezerve postoje. Uzeti novac iz takvih rezervi ne znači trošenje, nego ulaganje. Ako su oni koji vode ovu zemlju prepoznali potrebu da se pomogne umetnicima, nije sramota aplicirati kod međunarodnih fondova za novac potreban za to – smatra Brajović.

Na sastanku predstavnika „Kreativne Srbije“ sa premijerkom Anom Brnabić prošle nedelje je taj predlog, prema našim saznanjima, „dočekan sa razumevanjem“ i predstavnici vlasti preuzeli su na sebe da pronađu model prema kom to može da se izvede. Da li je do sada nešto konkretno preduzeto u tom smeru javnosti još nije poznato.

Samostalni umetnici su inicijativu da se isplata pomoći nastavi i tokom leta dočekali rečima da im je drago što neko o tome razmišlja, ali podsećaju da nisu dobili ni jednokratnu pomoć za mart, april i maj od po 30.000 dinara, ni nakon više od mesec dana od kako ju je premijerka 6. maja obećala, a Vlada usvojila zaključak kojim se opredeljuje pomoć za njih 2.353, koliko ih je u tom statusu u esnafskim udruženjima. Pošto još nisu videli ni dinara od obećane pomoći, neki od samostalnih umetnika počeli su da sumnjaju da će pomoć uopšte i videti, pomišljajući da su u pitanju tek političke igre i predizborno obećanje i da sumnjaju da će ono biti ispunjeno.

Do „izvesnog zastoja u isplati“ zbog „složene procedure“, kako su to nazvali u Koordinacionom odboru reprezentativnih umetničkih udruženja, došlo je zbog, prema dostupnim informacijama, nečijeg očiglednog propusta pri prenosu novca u lancu od Ministarstva finansija, preko Ministarstva kulture i lokalnih samouprava do udruženja koje bi trebalo da isplati umetnike.

U međuvremenu  iz Ministarstva kulture je saopšteno juče da su oni „u najbržem roku učinili sve neophodne radnje u njihovoj nadležnosti da bi se sredstva u što kraćem roku transferisala lokalnim samoupravama“.

„U proceduri isplate, bili smo odgovorni za potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama i transfer sredstava ka njima, dok su za dalju dinamiku, odnosno isplatu pomoći samostalnim umetnicima, odgovorne jedinice lokalne samouprave, a tempo isplate zavisi od procedura koje propisuje Ministarstvo finansija – Uprava za trezor“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva navode i da će „do kraja tekuće nedelje sredstva će biti na raspolaganju 25 lokalnih samouprava, uključujući Grad Beograd, nakon čega su lokalne samouprave u obavezi da izvrše distribuciju samostalnim umetnicima“, a da će za preostalih 19 jedinica lokalne samouprave moći da obave prenos novca „kada one potpišu ugovore odnosno, anekse ugovora koji su im od Ministarstva blagovremeno dostavljeni”.

Procedura potom podrazumeva da lokalne samouprave prebace novac umetničkim udruženjima, a da udruženja potom isplate predviđene iznose na račune samostalnih umetnika. Kada će to tačno biti urađeno i dalje je neizvesno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare