Otvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Foto: Promo

Pod sloganom “Sve boje filma”, 37. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival, sinoć je otvorio glumac Rade Šerbedžija, dok je takmičarski program počeo crnogorskim filmom “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića.

Nagradu „Milan Žmukić“, koju Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival dodeljuje za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umetnosti, ove godine dobio je Rade Šerbedžija, legendarni glumac koji je obeležio kinematografiju ovog prostora i ostvario svetsku karijeru.

Otvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Foto: Promo

-Što da kažem? Dobre su nagrade, dobro je proslavljati dane kada je sve oko nas tako crno, da se bar malo smejemo. Kažu da sam snimio preko 200 filmova, a ja se nadam da su neki od njih zaslužili ovu nagradu . Radio sam sa toliko svetskih reditelja, od Stenlija Kjubrika do ne znam kojih sve imena, radio sa našim božanstvenim rediteljima, I znate šta, moram da priznam film je za mene ipak rediteljska umetnost. Od Žike Pavlovića, Makavejeva, Draškovića, do divnih reditelja moje generacije, a neki su večeras ovde, Lordan Zafranović, Goran Marković , Rajko Grlić… I moram reći da sam bio jedan od srećnih glumaca – kazao je Šerbedžija na otvaranju i dodao da ne može mirno da spava u svetu u kojem se odvijaju strašni ratovi.

Prvi put, otvaranju je prethodila šetnja crvenim tepihom u srcu grada, od Trga Nikole Đurkovića do Belaviste, među njima bili su i voditelji svečanog otvaranja – glumci Sanja Popović, Andrija Kuzmanović i Milan Marić.

– Festival je posebna emocija, kada se skupe ljudi iz branše, to je mnogo lepo, kada smo svi na jednom mestu, a pogotovo na ovom festivalu, kao jednom od najvećih, čija je tradicija duga 37 godina. Želim da čestitam organizatorima, da se i dalje bore da ga održe, i da ga dignu na jedan viši nivo. Punim srcem im želim sreću, da se Hercegnovski festival uspostavi kao ozbiljan festival, da ima veliku perspektivu i da raste i da se širi – kazao je Marić.

Andrija Kuzmanović, Sanja Popović i Milan Marić, Otvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Foto: Promo

Takmičarsku selekciju dugometražnog igranog filma otvorio je film “Pontonovo srce” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, rađen u produkciji Radio televizije Crne Gore. Film donosi nesvakidašnju ljubavnu priču u kojoj se muškarac pomalo asocijalnog ponašanja, grubog i bezobraznog stila ophođenja sa svojim klijentima zaljubljuje u mladu glumicu u usponu.

Otvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Foto: Promo

Scenarista je Antonio Gabelić, producent Miro Radošević, direktori fotografije su Andrija Raičević i Goran Tripunović, montažu potpisuje Tomislav Pavlic, scenografiju Ratka Odalović, kostime Vera Šoškić, muziku Ivan Marović. Uloge tumače: Marija Labudović, Marko Janketić, Rade Šerbedžija, Stevan Vuković, Omar Bajramspahić, Mišo Obradović, Pavle Popović, Jadranka Mamić, Aco Radulović.

Podsetimo, do 29. avgusta publika u Herceg Novom će imati priliku da na četiri jedinstvene lokacije, pod otvorenim nebom uživa u više od 70 filmskih ostvarenja iz celog sveta podeljena u tri takmičarske i dve vantakmičarske selekcije.

Bonus video: Mirjana Karanović na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar