Biljana Srbljanović i Vladimir Putin Foto: Ivan Dinić/Nova S, ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLI

Dramaturšknja Biljan Srbljanović izjavila je danas da ne bi sarađivala sa ljudima koji su za Vladimir Putina, da je bila protiv dolaska Nikite Mihalkova na FEST, ali je za prikazivanje njegovih filmova, kao i da Konstrakta ima šanse za uspeh na "Pesmi Evrovizije".

Gostujući na K1 televiziji, Srbljanović je rekla da nikada ne bi radila sa ljudima koji su se izjasnili za ruskog predsednika Vladimira Putina „zato što čovek ubija civile, kao što nisi mogao da budeš ni za (Slobodana) Miloševića“.

Srbljanović je rekla da je otkazivanje angažmana ruskim umetnicima na zapadu zbog rata u Ukrajini „veliki poraz i licemerje zapadne kulture“.

„Svet toliko grize savest zbog svog učešća u razlozima ovog stravičnog masakra koji se dešava i nepružanju prave pomoći, jer ne mogu da je pruže a da ne pokrenu treći svetski rat, i sada “ajde da vidimo od umetnika koga možemo da izbacimo sa tezge““, ocenila je Srbljanović.

Prema njenim rečima, „mnogo smo se obrukali demonstracijama u petak“ koje su bile „podrška Putinu i ratu“, a nju taj skup „podseća i vraća u 1992. godinu na početak razaranja Sarajeva“.

„Stvarno je sramota… Ne znam kako ne propustimo svaku priliku da se obrukamo, i to je užasno“, ocenila je Srbljanović.

Primetivši da je potom u nedelju održan kontramiting podrške Ukrajini „da se pokaže da nas ima“, Srbljanović je navela da je „problem što je većina javnog mnjenja do te mere instruisana proruskim i ruskim medijima“.

Od takvih medija „koji su ovde veoma popularni“ Srbljanović je pomenula Sputnjik, Raša tudej, Balkaninfo i Srbininfo.

Prema njenim rečima, u Srbiji „ima jako mnogo ljudi koji su za Rusiju“, i kojih osim u „ekstremnoj desnici i desnici, ima jako mnogo i u opoziciji“.

„Ja sam inače protiv NATO. Ljude to iznenađuje. Ali ne zato što su nas bombardovali, nego zato što sam pacifistkinja i protiv svih sam vojnih alijansi“, istakla je Srbljanović.

Biljana Srbljanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Dodavši da je „sreća naša što su sada u okzruženju NATO zemlje, pa ne može niko do nas“, Srbljanović je podsetila da je Srbija u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju osudu Rusije.

„Da nemamo NATO bafer, da li bi prošli kao Ukrajina? Nisam sigurna da ne bi“, konstatovala je Srbljanović, ocenivši da ni Amerika ni Rusija ne mogu da odlučuju u ime trećih zemalja.

Na upravo završenom FEST-u kao jedan od gostiju je trebao da bude ruski reditelj Nikita Mihajlkov, koji je zbog trenutne situacije otkazao dolazak, dok ga je državno tužilaštvo Ukrajine optužilo u odsustvu zbog sumnje da ugrožava suverenitet te zemlje.

Srbljanović je rekla da ne bi komunicirala sa Mihalkovim, niti bi ga zvala da mu da nagradu i da bude svečani gost, ali bi gledala njegov film.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

„On kao ličnost ima pravo na svoje političke stavove, sa čim mogu da se ne slažem i negde da povučem crvenu liniju i kažem “ko podržava ovoga ja sa njim neću ništa“. Njegovo umetničko delo je nešto drugo. Potpuno je sumanuto praviti bilo kakvu vrstu cenzure u ime neke lažne političke korektnosti“, smatra dramaturškinja.

Srbljanović je i poručila: „Pomozite ljudima vojno a ne tako što ćete da ukidate filmove“.

Prema njenim rečima, „umetnik moze da bude đubre, najgore ljudsko biće, da ima potpuno sumanute političke stavove, ali njegov rad ne mora uopšte da to odslikava“.

Srbljanović je bila članica žirija FEST-ove nagrade „Nebojša Ðukelić“ koji je nagradio film „Mrak“ Dušana Milića, koji govori o porodici kosmetskih Srba koji strahuju živeći u kući na osami 2004. godine.

„Pratiš porodicu koja je zatvorena u kući i opasnost koja dolazi noću spolja. Taj strah od nepoznatog se može preneti na politiku. Imaš suživot Albanaca i Srba, a u stvari iskonski strah, jer se ne poznaju. Taj strah dovodi do uništenja i samouništenja“, ocenila je Srbljanović.

Prema njenim rečima, Milićev film je „jako dobar zato što je napet, bojiš se sve vreme, možeš da ga gledaš bukvalno kao horor art haus“.

„Sve što se negativno dogodi Srbima dogodi se zbog njih samih, bez obzira što postoji očigledno pretnja koja ih tera na to“, ocenila je Srbljanović.

Komentarišući izbor pevačice Ane Ðurić Konstrakte sa pesmom „Corpore sano“ za predstavnicu Srbije na „Pesmi Evropvizije“, Srbljanović je rekla da je to „uspeh za celu našu sredinu“, jer je pomogla „da otvorimo neko treće oko za nešto za što smo možda bili zatvoreni, što smo prezirali“.

„Problem je u tome – Ukrajina će da pobedi, pa da izađe i Aca Lukas za njih. To je svima jasno… Ali ovo apsolutno ima šanse da pobedi i treba“, ocenila je Srbljanović.

Bonus video: BIljana Srbljanović o tome zašto verujemo antivakserima, i kako se nositi sa pretnjama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare