Nikita Mihalkov Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Ukrajinski sud raspisao je poternicu za ruskim rediteljem i glumcem Nikitom Mihalkovim zbog sumnje da je ugrozio teritorijalni integritet te zemlje, preneli su svetski mediji.

– Zvanično sam ovlašćena da objavim da je sud dozvolio ukrajinskom državnom tužilaštvu da raspiše međunarodnu poternicu za Nikitom Sergejevičem Mihalkovim, zbog ugrožavanja suvereniteta Ukrajine i privede ga radi određivanja kaznene mere – saopštila je prekjuče generalna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova.

Protiv reditelja, kako je precizirala Venediktova, podneta je optužnica po članu 110 kriminalnog zakona, koji se odnosi na ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ukrajinski sud dao je „blagoslov“ da policijski zvaničnici uhapse Mihalkova i privedu ga pravdi, navela je još tužiteljka. Završena je, kako je dodala, zvanična procedura „stavljanja“ Mihalkova na međunarodnu poternicu, pa bi ruski reditelj i glumac bio uhapšen čim pređe granicu bilo koje druge zemlje.

Ukrajinski zvaničnici ovakav potez obrazložili su, između ostalog, nedavnom izjavom Nikite Mihalkova u kojoj je istakao kako je „nezavisnost Donjecka i Luganska jedini pravi put“.

Prethodno je reditelj izjavio i da Ukrajinu i Belorusiju vidi kao delove „idealne Rusije“.

Nakon što je raspisana poternica, uz pretnju hapšenjem, oglasio se i sam ruski sineasta i glumac:

Iznenađen sam time što ukrajinski tužioci misle da je jedan ruski filmski reditelj može da utiče na teritorijalni integritet čitave zemlje – kazao je, kako je prenela agencija Tass, Mihalkov.

Nikita Mihalkov Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Reditelj je istakao kako se „odluka da se umetnik iz druge zemlje stavi na međunarodnu poternicu samo zato što ne misli kako mu neko nalaže“ može uporediti sa onim što je 1939. godine radio nacistički sudija Ernst Lauc.

Podsetimo, Nikita Mihalkov je večeras trebalo da zatvori 50. Fest u Beogradu, ali je uoči početka festivala otkazao svoj dolazak u naš grad „zbog novonastale situacije“. Takođe, bilo je planirano da reditelj i glumac sutra održi svečanu, pristupnu besedu u zdanju Srpske akademije nauka i umetnosti, s obzirom da je u poslednjem izbornom turnusu u SANU izabran za dopisnog člana. I to je zbog ruske invazije na Ukrajinu odloženo…

Bonus video: Rusi u oblasti Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar