Foto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao i u svakom ratu do sada u istoriji, kultura je jedna od žrtava sukoba Rusije i Ukrajine, a brojni umetnici širom ovih zemalja ustali su protiv agresije, drugi pak, ćute, što je uslovilo brojne otkaze i otkazivanja različitih manifestacija. Ko je za, a ko protiv Putina - pitanje je od kojeg mnogim umetnicima u Rusiji i širom sveta ovih dana zavise njihove dugogodišnje karijere.

Tako je, na primer, Metropolitan opera saopštila da će prekinuti veze sa proputinovskim umetnicima, a slično reaguju i druge institucije različitih zemalja.
Mnoge zvezde u Rusiji uprkos opasnosti nisu se libile da javno ustanu protiv rata i agresije i osude krvoproliće. Iz sata u sat se povećeva broj umetnika koji su povukli svoja učešća na brojnim događajima. Mladi ruski umetnici Kiril Savčenkov i Aleksandra Suhareva trebalo je da predstavljaju Rusiju u aprilu na Bijenalu u Veneciji, ali se par povukao sa događaja, objavivši kratku izjavu na Instagramu i Fejsbuku:

– Nema mesta umetnosti kada civili ginu pod vatrom projektila, kada se građani Ukrajine kriju u skloništima, kada se ruski demonstranti ućutkuju – navodi se u saopštenju, a prenosi „Njujork Tajms“.

U povlačenju im se pridružio i Rajmundas Malasauskas, kustos ruskog paviljona gde bi Savčenkov i Suhareva predstavili svoj rad. Paviljon će sada „ostati zatvoren“ tokom celog Bijenala, navodi se u saopštenju.

Istaknuti reper Oxxxymiron otkazao je koncert u znak protesta rekavši na svom Instagram profilu, koji prati 2.2 miliona ljudi, da je protiv rata.

Foto: Sergei Petrov / TASS / Profimedia

– Koliko god pokušavali da objasnite da to nije agresija već odbrana, nije Ukrajina ta koja je napala rusku teritoriju. Rusija bombarduje suverenu državu upravo sada – rekao je reper.

U međuvremenu, pop pevač Sergej Lazarev, nekada nepokolebljivi Putinov pristalica koji je predstavljao Rusiju na Pesmi Evrovizije 2016, uputio je strastvenu molbu na svom Instagram profilu sa 4.7 miliona pratilaca, postavljajući crnu sliku i pozivajući da se rat zaustavi, piše „DW“.

– Sedite za pregovaračkim stolom! Pustite narod da živi! Niko ne podržava rat! Želim da moja deca žive u miru!

Državne institucije gube lidere

Bivši koreograf Boljšog baleta Aleksej Ratmanski napustio je Rusiju u jeku postavljanja dugo očekivanog novog baleta u Boljšoju, a ugledni ruski pozorišni reditelji takođe su napustili svoja mesta, uključujući Jelenu Kovalskaju, direktorku moskovskog Mejerholdovog centra.

– Majerholdov centar je državno pozorište i ja neću raditi za zločinačku Putinovu državu – napisala je ona.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Slično tome, direktor pozorišta „Majakovski“ Mindaugas Karbauskis iz Litvanije je takođe iznenada napustio svoju funkciju 24. februara, a francuski balet majstor Loran Iler najavio je ostavku na mesto direktora moskovskog pozorišta „Stanislavski“.

Više od 15.000 umetnika širom Rusije potpisalo je otvoreno antiratno pismo u kojem osuđuju „rat Ukrajini i lažni izgovor pod kojim je on izveden.“ U pismu su upozorili na strašne i trajne posledice koje bi sukob imao na rusku kulturnu industriju.

– Mi umetnici, predstavnici kulture i umetnosti Ruske Federacije – izražavamo apsolutnu solidarnost sa narodom Ukrajine i odlučno kažemo „Ne u rat!“ – što je i postao poklič na društvenim mrežama na ruskom jeziku i na protestima koji se održavaju u gradovima širom Rusije i drugde širom sveta, piše „NPR“.

Njihovo protivljenje je zabeleženo u Kremlju. Vjačeslav Volodin, viši poslanik, direktno je ciljao kulturne ličnosti koje se protive ratu, nazivajući njihove postupke „izdajom“. Jedna umetnica koja stoji iza popularne antiratne peticije rekla je u telefonskom intervjuu za medije da ne može da otkrije svoje ime iz straha od odmazde. Neki od potpisnika peticije već su ostali bez posla, dodala je ona.

– S moje tačke gledišta, mi nemamo budućnost, tako da nemamo šta da izgubimo govoreći protiv ovoga, ali u isto vreme se svi bojimo – rekla je ona.

Poznati dirigent Semjon Bičkov, koji je rođen u Sankt Peterburgu, ali sada živi u Evropi, otkazao je planirane nastupe sa Ruskim nacionalnim omladinskim simfonijskim orkestrom u Koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi, koji su planirani za jun.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

– Emotivna patnja običnog ruskog naroda, osećaj srama i ekonomskih gubitaka koje doživljavaju u ovom trenutku su stvarni. Tako je i osećaj bespomoćnosti pred represijom koju sprovodi režim. Oni pojedinci koji se usude da se suprotstave ovom ratu dovode u opasnost sopstveni život. Trebalo bi da mi koji smo slobodni zauzmemo stav i kažemo: „Oružje mora da utihne, da bismo mogli da slavimo život nad smrću“.

Bonus video: Na crnom tržištu ukradenih umetnina vrti se ogroman novac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar