Pet stvari koje niste znali o Konstrakti, predstavnici Srbije na Evroviziji

Showbiz 06. mar 202218:18 > 18:41
Podeli:
Konstrakta Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Umetnica mora biti zdrava", peva Konstrakta u svojoj numeri "In Corpore Sano" kojom će nas predstavljati na ovogodišnjoj Evroviziji u Torinu. Osim zanimljivih tekstova, ona je javnosti interesantna zbog još nekoliko detalja koje vam otkrivamo u ovom tekstu.

Konstrakta je odnela ubedljivu pobedu u finalu „Pesme za Evroviziju ’22“ koje je održano sinoć. Sa preko 40 hiljada SMS glasova, Konstrakta je zauzela čvrstu prvu poziciju, a sličnog mišljenja je bio i stručni žiri koji joj je mahom dao najveći broj poena.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je izbor Konstrakte za našu predstavnicu na Evroviziji iznenadio jedan deo javnosti (oni ističu da im ova numera nije najjasnija), nema sumnje da je privukla veliku pažnju kako pesmom, tako i neobičnim nastupom tokom kojeg pere ruke u lavoru. Konstrakta je na muzičkoj sceni prisutna više od 10 godina, a u nastavku vam otkrivamo neke detalje koje možda niste o njoj znali.

1. Šta uopšte znači Konstrakta

Za svoj pseudonim u jednom intervjuu pre nekoliko godina rekla je da u prevodu znači racionalno emotivna.

„Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme. Eto, nema misterije“, objasnila je jednom intervjuu svoje umetničko ime.

2. Solo karijera

Iako je široj javnosti poznata kao deo grupe "Zemlja gruva", Konstrakta od 2019. godine gradi solo karijeru.

Prvu solo pesmu „Žvake“ objavila je te godine, nakon čega su usledili singlovi „Neam šamana“, „Nobl“, „Mekano“.

3. Kako gleda na stanje u muzici u Srbiji

"Pop i rok, a pogotovu džez scena/publika nije masovna i možda bi nam bilo lakše da se oslobodimo fantazije o masovnosti nego da gledamo kako da delujemo u realnim okvirima. Svakako opstaju oni uporni i oni koji uspevaju da sagledaju svoju poziciju te svoje okruženje. Opstaju oni koji su sposobni da uoče i prihvate nova pravila igre. A face su oni koji ta nova pravila nameću. Koliko god smešno zvučalo, u Srbiji je bitan i faktor podrške sredine i porodice. Jer biti muzičar – zna se kuda to vodi… I sad, ako ne postoji razumevanje tvog posla u tvojoj bliskoj okolini, onda stvar postaje izuzetno teška, a ti moraš da budeš izuzetno uveren u ono što radiš", rekla je Konstrakta u intervjuu za "42 magazin".

4. Na Beoviziji je nastupala i 2009. godine

Na popularnom takmičenju se te godine pojavila sa svojim bendom "Zemlja gruva", a nedavno je otkrila čega se seća iz tog perioda.

"Pored mojih trudnoća, i 2008. i 2009. godine, sećam se treme, šminkernice u „Sava centru“ i nekih prostorija koje pre toga nisam imala prilike da vidim, a volim „Sava centar“. Sećam se Marije Šerifović u publici", rekla je Konstrakta u intervjuu za Nova.rs

5. Privatan život joj je prilično "običan"

Udata je za arhitektu sa kojim ima ćerku Lenu i sina Nikolu. Pre 10 godina je u jednom intervjuu istakla da potrebu za klabingom zadovoljava na nastupima, a da obožava kada vreme provodi sa porodicom.

BONUS VIDEO: Sara Jo pred nastup u polufinalu pesme Evrovizije

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar