Foto:promo

Švedski indi rok sastav Mando Diao nastupiće u Beogradu 23. juna u okviru koncerata "Garden Sessions" u Botaničkoj bašti "Jevremovac", saopštili su organizatori iz Centra beogradskih festivala.

Jedan od najatraktivnijih letnjih događaja već nekoliko godina unazad u Beogradu jesu koncerti, koji se odvijaju pod naslovom „Garden Sessions“. U autentičnom ambijentu Botaničke bašte „Jevremovac“ i ovog leta, četvrtu godinu zaredom, pred beogradskom publikom nastupiće vrhunska muzička imena.

Već su organizatori iz Centra beogradskih festivala najavili da će u okviru „Garden Sessions“ nastupiti duo Amadou & Mariam i Sananda Maitreya (koji se proslavio osamdesetih godina kao Terens Trent D“ Arbi), a pridružiće im se letnjoj muzičkoj oazi glavnog grada i popularni švedski bend Mado Diao.

Upravo će švedski indi rok sastav Mando Diao i otvoriti „Garden Sessions“ 23. juna s početkom u 20.30 sati u „Jevremovcu“.

Bend je poznat po klasičnom rokenrol zvuku, a od 2002. godine objavili su 11 studijskih albuma, koji su prodati u više miliona primeraka širom sveta. Karijeru su počeli crpeći inspiraciju iz ritma i bluza, kao i muzike Bitlsa, Rolingstonsa i Kinksa. Održali su do sada više od 1.500 koncerata u tridesetak zemalja i učestvovali na velikim festivalima širom sveta, među kojima je daleke 2009. godine bio i novosadski Egzit.

Video klipovi švedskog benda postali su viralni fenomeni s desetinama miliona pregleda na Jutjubu, a svi članovi benda sviraju po nekoliko instrumenata, producenti su i tekstopisci.

Veliku popularnost na ovim prostorima stekli su nakon izlaska albuma „Give Me Fire!“ 2009. godine, prevashodno sa hitovima, kao što su – „Dance With Somebody“ i „Gloria“.

Ovaj sastav, kojeg čine Bjern Diksgord, Karl-Johan Fogelklov, Danijel Haglund, Patrik Hejkinpijeti i Hokan Serle, uvek je sledio svoju umetničku viziju i neprestano istraživao nove mogućnosti, bilo da se radi o albumu „Never Seen the Light of Day“, inspirisanom narodnom muzikom, saradnji sa hip-hop producentima braćom Salazar, koji su producirali „Give me Fire“, ili o 100 godina starim švedskim pesmama Gustafa Fredinga za izdanja „Infruset“ i „I solnedgången“.

Koncerti, na kojima nude raznovrstan katalog hitova, kao i manje poznate pesme i jedinstvene verzije, prava su eksplozija energije, podsećaju iz CEBEF-a.

Posle rasprodate turneje na kojoj su predstavljali album „I solnedgången“, koji je dostigao zlatni tiraž, Mando Diao vratili su se žestokom rokenrolu leta 2022. Čak tri singla – „Get it On“, „Frustration“ i „Fire in the Hall“ – bila su 26 nedelja na top 10 rok radio listama, a prošle godine su uvršćeni i u švedsku Muzičku kuću slavnih.

I dok će Mando Diao nastupiti 23. juna, tri dana kasnije publiku u Jevremovcu očekuje duo Amadou & Mariam, a 26. juna Sananda Maitreya.

Bonus video: DJ Peppe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare