Foto: Promo

Prošlo je 35 godina od objavljivanja jednog od najboljih Bajaginih albuma “Prodavnica tajni”(PGP-RTB, 1988). Ovu ploču karakteriše pregršt nezaboravnih pesama, od kojih je bukvalno svaka bila hit.

U pitanju je četvrti studijski album “Bajage i instruktora”, koji je sniman u „Studiju M“ u Novom Sadu, pod producentskom palicom legendarnog Saše Habića. Album je tada naišao na sjajan prijem i kod kritike i kod jugoslovenske publike, prodato je oko 700 hiljada ploča i kaseta.

Kada pogledate svih devet naslova na “Prodavnici tajni”: od “Plavog safira”, “Godine prolaze”, “Gore-dole”, pa do “Tišine”, “Ruskog voza”, “Verujem – ne verujem” i ostalih pesama, tu zaista nema slabe tačke.

– To je jedini naš album sa kojeg sviramo sve pesme na koncertima. Sa drugih albuma sviramo po 3-4, a sa ovog baš sve – priznaje za “Novu” Momčilo Bajagić Bajaga, vođa, frontmen i autor većine pesama Bajage i Instruktora.

Foto: Promo

– Album je bio primljen odlično, uspeh je bio baš veliki. Prvo je “Plavi safir” odmah postao hit, pa „Ruski voz“, pa onda ostale pesme jedna za drugom… Sad kad pogledaš koje su stvari tu, baš je bio skup hitova – smatra Bajaga iz današnje perspektive.

“Prodavnica tajni” je prepoznatljiva i po čuvenoj “Život je nekad siv, nekad žut” koju peva nezaobilazni Žika Milenković.

– Tada smo bili u nekom posebnom kreativnom raspoloženju, ja lično sam imao to zadovoljstvo da sam radio muziku za tri pesme: ” “Ruski voz”, Veselu pesmu” i “Život je nekad siv, nekad žut” – kaže Žika za “Novu” i dodaje:

– Sećam se da smo menadžer Saša Dragić i ja, kada je skoro sve bilo gotovo, rekli da je sve super, ali da bi bilo poželjno da imamo još jedan hit. I onda je Bajaga napravio “Plafi safir” i sa tom pesmom se sve to zajedno kompletiralo – priseća se Žika Milenković.

“Upravo kad su svi mislili da je definitivno srušen mit o Bajagi, on se niotkuda pojavio sa sasvim neobičnim mozaikom pop pesama. “Prodavnica tajni” je visokoestetizovana ploča na kojoj se nalazi devet pesama, devet potencijalnih singlova, devet mogućih hitova”, pisao je muzički časopis “Ritam” kada se pojavio album.

Novinar i rok kritičar Petar Janjatović kaže za “Novu” da je “Prodavnica tajni” sigurno jedan od Bajaginih najjačih albuma.

– Sećam se kada sam prvi put preslušao ploču, ja sam se odmah zalepio za baladu “Od kada tebe volim”. Odskočila mi je sa tom nekom svedenošču i minimalizmom i sa izuzetno jakom emocijom. I kad je Bajaga pred koronu imao rasprodatu Arenu, stvarno je bila fascinantna scena kad je cela sala upalila telefone dok su izvodili ovu stvar.

On smatra da je na toj ploči Bajaga ušao u zrele godine.

–  Muzički je smirenija ploča, a autorski vrlo jaka. Kao da je ušao u akustičarsku fazu, ne bukvalno. I moram da spomenem da mi je bilo prijatno iznenađenje što je omot bio crno-beli, smireniji, kao i pesme. Goranka Matić je odlično ispratila idejom omota muziku koja je na ploči – dodaje Janjatović.

Zanimljivo je da je album sniman u vreme takozvane “Jogurt revolucije” u Novom Sadu, što je zbog buke ispred studija, kako se Bajaga seća, uticalo na odlaganje snimanja akustične gitare za pesmu “Ruski voz”, takođe jedan od velikih hitova sa ploče.

– Album smo snimali u Novom Sadu, zato što dok smo radili „Jahače magle“ u Studiju 5 u Beogradu, non-stop su nam dolazile TV ekipe i novinari, i malo su nas ometali. A u Novom Sadu je bio „Studio M“ jako dobar, i mi smo postigli dogovor sa izdavačem da budemo mesec dana tamo. U odnosu na Beograd tamo mi je svaki dan bio kao nedelja. Bili su sa mnom Saša Lokner i Saša Habić, a ostali su dolazili po potrebi – seća se Bajaga.

„Prodavnica tajni“ je nastajala tokom Bajaginog odmora na Tajlandu i turneje u Sovjetskom Savezu. Po izboru brojnih poznatih ličnosti iz sveta muzike i kulture u knjizi „YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike“ iz 1998, album se nalazi tek na 79. mestu. Moramo reći, potpuno nezasluženo, jer je u pitanju remek-delo domaće pop-rok muzike.

Bonus video: Cane o 40 godina karijere Partibrejkersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar