Anđelka Prpić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovo je muški svet. Principi tako funkcionišu, što ne znači da je nama ženama loše. Ali, ako uzmete i svetsku književnost, od Šekspira do Čehova, videćete da imate mnogo više važnih muških nego ženskih likova. Na tom nivou, to kao da je sasvim normalno, kaže za Nova.rs glumica Anđelka Prpić.

Ali, zato je film u kojem je glavna junakinja žena, jedini film koji je imao premijeru u doba korone i ujedno najgledaniji film u Srbiji u proteklih 12 meseci ostvarenje „Jedini izlaz“ Darka Nikolića, u kome glavnu rolu tumači Anđelka Prpić. I upravo ovaj naslov na meniju je bioskopa i kulturnih centara širom Srbije sutra, u okviru manifestacije „Dani domaćeg filma“.

Dvodnevna manifestacija, koja je danas ponudila srpskoj publici naše najbolje dokumentarce, sutra će, osim “Jedinog izlaza”, bioskopskim posetiocima predstaviti i drugi najgledaniji srpski film u poslednjih godinu dana – „Vikend s ćaletom“.

– Nevezano od koronavirusa, mislim da „Jedini izlaz“ zaslužuje još jedan krug, jer je posle mnogo vremena u našoj kinematografiji u pitanju film u kome imamo glavnu junakinju-ženu. Osim toga film donosi priču koja nije popularna ili u trendu, već autentična, i mislim da ta priča treba da se ponovo čuje i vidi – kaže Anđelka Prpić za Nova.rs, dodajući da „Jedini izlaz“ nije bio presedan samo zato što je žena bila u fokusu:

– Kad si mali ideš na neki zicer, siguricu. Postoji, ne samo kod nas realno jako malo reditelja kojima nije važno koja imena igraju u njihovom filmu. Jer znaju da ako imaju zvučno ime, ime samo po sebi, uspeh je izgledniji – objašnjava Prpićeva za naš sajt.

Anđelka Prpić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovu tvrdnju potkrepljuje dodatno time što pravi paralelu sa nečim što nije filmski svet-sa modnim dizajnerima:

– Nekima je neohodno da imaju Naomi Kembel u postavi za reviju, ali ima i onih drugih kojima nije toliko bitno ko učestvuje u Armanijevoj reviji. Mislim da je tako i ovde, ide se na neku sigurniju stvar, što stvaraoci misle da će više da prođe kod publike. Ovo je muški svet. Principi tako funkcionišu, što ne znači da je nama ženama loše. Ali, ako uzmete i svetsku književnost, od Šekspira do Čehova, videćete da imate mnogo više važnih muških nego ženskih likova. Na tom nivou, to kao da je sasvim normalno…

Međutim, glumica primećuje da u poslednje vreme ima nekih pomaka, da se stvari „lagano menjaju, mrdaju“. Očito je to i u svetu, baš ove godine, na dodeli Oskara ili u Kanu. Iako to budi nadu, Anđelka Prpić naglašava da je njoj uvek najvažniji scenario:

– Specifičnost filma „Jedini izlaz“ jeste dobar scenario, dobra priča. Ukoliko je dobra priča stvarno nije važno da li je glavno muško, ili žensko, ili ko god je radio… Ali, svakako da nam fali malo više onog lirskog… Meni lično, ne samo kao stvaraocu, već i gledaocu, naročito kad pričam o domaćoj kinematografiji, fali. I u tom pravcu bih se u budućnosti kretala. Da li je lirsko samo žena ili muškarac, pitanje je. Nama fali neki novi žanr, nešto što je izašlo iz ženskog pera. Evo, sad smo imali priliku da gledamo seriju „Kljun“ koju je režirala i žena, i napravljen je ogroman uspeh. Treba to malo pogurati i podržati – ocena je naše sagovornice.

Film „Jedini izlaz“ premijerno je prikazan 11. februara, što je bio poslednji momenat pred zabranu rada bioskopa tokom vikenda i skraćivanje njihovog radnog vremena. Uprkos oštrim merama, ovo ostvarenje videlo je 66. 686 ljudi, a komentarišući takav uspeh, Anđelka Prpić kroz šalu kaže:

– Znate, shvatila sam u međuvremenu da sam postala megaloman, tako da mi sad to što smo bili najgledaniji i nije neki uspeh… Šalim se. ali zaista mi je žao što nas je sve to zadesilo, zato što mislim da je film zaslužio pažnju, odnosno šansu. Ali, bilo je, opet, tu i nekih drugih koristi. Bili smo jedini koji su se prikazivali u bioskopima, ako ništa drugo. Ali, već je bilo toliko odlaganja premijere da se više nije moglo čekati. Interno smo se šalili u ekipi da ćemo biti upamćeni kao jedini film koji je imao premijeru u doba korone. To će ostati negde zabeleženo. Možda nije najveća, rekordna gledanost u istoriji, ali jeste u ovim okolnostima, a bila bi sigurno tri puta veća da su bili regularni uslovi.

Očigledno postoji razlog za sve, a mislim da smo mi, ipak, imali pred sobom neki viši cilj.

Ako je, kako kaže, postala megaloman, pitamo je koliko su joj apetiti u međuvremenu porasli?

– Solidno! Trenutno snimam novu seriju, u pitanju je komedija. Ispada da se vraćam nekoj svojoj sigurnoj luci, ali zapravo nije tako. Svaki novi posao je novi izazov, nevezano kom žanru pripada. Ali, evo otkriću vam da pripremam svoj prvi film. Tome se veoma radujem, i to me sada najviše hrani. Naravno, tek smo počeli da smišljamo i pišemo – otkriva za naš sajt Anđelka Prpić, a na pitanje da li će to biti njen film i u smislu scenarija, režije i glume, odgovara:

– Ne baš svega. Moj će biti prevashodno kao ideja i kreacija. Da li ću baš sve sama uzeti da radim ili ću pozvati nekog ko zna nešto malo više od mene? Mislim da će pre biti ovaj drugi scenario. Ali, cilj mi je da napravimo film koji će pokazati da ovde može mnogo više, naročito apropo posećenosti bioskopa. A, detalje o fimu ne otkrivam…

Bonus video:

Podcast Snaga Uma: Anđelka Prpić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar