Jedini izlaz i Vikend sa ćaletom Foto: Promo

Najgledanija domaća ostvarenja "Jedini izlaz" i "Vikend s ćaletom" ponovo će se naći na repertoaru srpskih bioskopa i kulturnih centara širom Srbije u subotu, u okviru manifestacije "Dani domaćeg filma".

Za petak i subotu, 29. i 30. oktobar u više od 40 bioskopa i kulturnih centara u Beogradu, i širom zemlje, planirana je manifestacija „Dani domaćeg filma„, tokom koje će publika, osim najgledanijih domaćih filmova moći da vidi i nove srpske dokumentarce, saopšteno je na današnjem susretu sa medijima u Filmskom centru Srbije.

Ognjen Rakčević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ognjen Rakčević iz Filmskog centra, na čiju inicijativu se održava ova manifestacija, objasnio je da će prvog dana dvodnevnog festivala biti prikazani domaći dokumentarni filmovi, a dan kasnije dva najgledanija dugometražna ostvarenja u proteklih godinu dana „Jedini izlaz“ i „Vikend s ćaletom“:

– Oba filma su kod nas na konkursu Filmskog centra Srbije dobili novčanu stimulaciju za gledanost, jer ih je videlo gotovo 70.000 ljudi – kazao je Rakčević na susretu sa medijima.

Precizirao je da je „Jedini izlaz“ imao 66. 686 gledalaca, a „Vikend sa ćaletom“ 63. 661 u našoj zemlji, dok su u regionu oba ostvarenja imali još po dodatnih petnaestak hiljada gledalaca, što je izvanredan rezultat u doba pandemije.

Tokom prvog dana, koji je rezervisan za dokumentarce, biće prikazano 12 domaćih dokumentarnih filmova u 26 srpskih gradova. Među njima su: „Pejzaži otpora“ Marte Popivode, „Koreni“ Tee Lukač, „Telenovela sivo u koloru“ Filipa Martinovića, „Srećna Nova, Jivu“ Mladena Kovačevića, „Viktorija, 15“ Mine Petrović, „Govori da bih te video“ Marije Stojnić, „Blizanci satkani od sna“ Lee Vahrušev i Seada Šabotića, „Drenjine“ Nikole Stojanovića, „Zaklinje se…“ Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, „Potreba za mržnjom“ Filipa Čolovića…

Andrijana Stojković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Cilj jeste promocija domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni, pojasnila je Andrijana Stojković, ispred organizacije DOK Srbija:

Mi ove godine imamo 12 sasvim friških filmova od kojih neki nisu ni imali srpske premijere. Publika ih uopšte nije videla, tako da imamo sreće da je Filmski centar Srbije prepoznao koliko je dokumentarni film važan. Mi smo kao organizacija za poslednjih devet godina uspeli da za dokumentarce zainteresujemo ljude u manjim sredinama, koji nisu u centru zbivanja da dođu i gledaju filmove – kazala je Stojković, a istakla je koliko je značajno to što će posle projekcija gledaoci imati priliku da razgovaraju sa članova autorskog tima, kao i to što je ulaz na projekcije besplatan.

Dan kasnije, u subotu 30. oktobra, širom Srbije na programu su dva domaća igrana filma: „Jedini izlaz“ Darka Nikolića, u kome igraju Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Nikola Ristanovski i Milena Predić, i „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića sa Nenadom Jezdićem, Vasom Vranešom, Brankom Vidakovićem, Katarinom Radivojević i Jelenom Đukić.

Anđelka Prpić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Naglašavajući značaj ponovne bioskopske distribucije filma „Jedini izlaz“, glumica Anđelka Prpić pomenula je kako i sama voli da gleda jedno ostvarenje više puta:

– Čak da ih znam napamet… Ne želim da kažem da je „Jedini izlaz“ takav film, da ne ispadne da hvalim sopstvenu ekipu, ali zaslužuje ponovnu pažnju. Najpre, zbog toga što je izašao u vreme kad mu vreme nije bilo. Ne samo ovom filmu, nego nikome od nas. Jer, imali smo premijeru, a onda je sve desetkovano zbog korone, desilo se zatvaranje bioskopa za vikend, pa skraćivanje radnog vremena. „Jedini izlaz“ je psihološki triler koji se baš ne gleda usred dana. Zato mislim da ovaj film, kao i „Vikend s ćaletom“, vredi ponovo pogledati – kazala je Prpićeva.

Osvrnula se i na nedavnu posetu Beču, odnosno gostovanje na Adria film festu, koji je, uprkos epidemiološkim ograničenjima, privukao veliko interesovanje gledalaca:

Treba ljudima omogućiti ponudu, da mogu da biraju. Nevezano od koronavirusa, mislim da „Jedini izlaz“ zaslužuje još jedan krug, jer je posle mnogo vremena u pitanju film u kome imamo glavnu junakinju-ženu. Bez želje da nekome dajem kurs iz feminizma za početnike, mislim da ta priča treba da se ponovo čuje i vidi. Ona nije popularna, u trendu, već autentična. Hvala što ćete dati našem filmu još jednu šansu – poručila je Anđelka Prpić.

Oba filma moći će da se pogledaju u bioskopima i kulturnim centrima u Srbiji po ceni od 100 dinara.

Bonus video:

Snaga uma, Anđelka Prpić

Komentari

Svi komentari (0)