Mihailo Jovićević direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sad sledi magazinski lid: Polako prolazi sezona slava i proslava kakva je u Srba naročito zastupljena i kobna u januaru. Zagazili smo u 2023. godinu mamurni od pomenute sezone, a mi vam donosimo 9 najboljih narodnih i savremenih načina kako da se odbranite od mamurluka nakon vesele noći, ili dana kako god, kao i saveta za prevenciju. (Izvor do tačke 6: Nova.rs)

1. Pojedine studije otkrile su da su osobe koje su više konzumirale cink i vitamin B kroz ishranu ili suplemente pre alkoholisanja imale blaži mamurluk od onih koji cink i vitamin B nisu unosili.

2. Alkohol može da snizi nivo šećera u krvi, tako da iscrpljenost i glavobolja kod mamurluka zapravo mogu biti posledica toga što mozak radi bez dovoljno svog glavnog goriva – šećera. Jači tost, jaja i sok su način da nivo šećera lagano vratite u normalu.

3. Aspirin, ibuprofen i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu pomoći kod glavobolje i svih tegoba koje prate mamurluk. Međutim, neki lekovi iz ove grupe mogu da iritiraju stomak koji je već nadražen alkoholom. Zato ne uzimajte paracetamol.

4. Da bi se mamurluk iole ublažio, treba i jesti ono što telu tada treba. Prema istraživačima iz CISRO, australijske naučno-istraživačke organizaciji, kruške su lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za 16 do 21 odsto ako se sok od kruške pije pre noćnog provoda. Preporučuje se i paradajz.

PROČITAJTE JOŠ:

5. Kofein možda nema neku magičnu moć protiv mamurluka, ali kao stimulans mogao bi da malo pomogne. Verovatno ćete posle šolje kafe biti malo manje omamljeni i živnućete. Protiv mučnine najbolji je čaj od kamilice.

6. Nakon ispijanja alkohola telo je dehidrirano. Zato je vrlo važno da dan posle unesete u sebe dovoljno tečnosti, pre svega obične vode.

7. Nemojte se posle ili tokom pijanstva snimati za društvene mreže. Kajaćete se ujutru, što će vam samo pojačati mamurluk.

8. Nemojte mamurni ili pijani donositi krucijalne odluke u životu, naročito nemojte zvati ili pisati aktuelnom partneru ili bivšem partneru sa kojim ste se netom rastali. Nemojte raskidati vezu mamurni – ako je loša biće loša i kad vas prođe mamurluk, a ako ste odluku doneli impulsivno i pod uticajem ovih sredstava – kajaćete se.

9. Generalno, izbegavajte prekomerni unos alkohola u organizam: tada neće biti ni mamurluka. Alkohol je koristan i bog zna da ga i autor ovog teksta voli, ali ako budete rešavali problem sa nagomilanom frustracijom ili strahom na taj način – mamurluk će vam biti najmanji problem.

Komentari

Svi komentari (0)