Foto:Shutterstock/Diego Thomazini

Gugl je najavio da dodaje enkripciju s kraja na kraj (E2EE end-to-end encryption) u Gmail na vebu, omogućavajući korisnicima "Google Workspace-a" da šalju i primaju šifrovane imejlove unutar i van svog domena.

„Klajent sajd“ enkripcija, kako Google zove E2EE je već bila dostupna za korisnike Gugl Drajva, Guglovog office paketa (Docs, Sheets, Slides…) i kalendara.

Kada bude omogućena, Gmail enkripcija će Guglovim serverima onemogućiti dešifrovanje osetljivih podatka koji se šalju u sklopu imejla i priloga. Naslov imejla, tema, vremenske oznake i liste primalaca neće biti šifrovani.

Pročitajte još

„Možete da koristite sopstvene ključeve za šifrovanje podataka, pored korišćenja podrazumevane enkripcije koju pruža sam Workspace“, objašnjava Gugl u svom saopštenju.

Gmail E2EE beta je trenutno dostupna za Google Workspace Enterprise Plus, Education Plus i Education Standard korisnike.

Kompanija kaže da ova funkcija još uvek nije dostupna korisnicima sa ličnim Gugl nalozima ili Google Workspace Essentials, Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Essentials, Education Fundamentals, Frontline i Nonprofits, kao i starijim G Suite Basic i Business korisnicima.

***

BONUS VIDEO: Epl i Gugl – Kompanije od bilion dolara