Foto:: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Gotovo svakodnevno koristimo Gmail bez previše opreza, a hakerski napadi na ovu Google platformu su sve češći. Ipak, moguće je zaštiti svoje podatke u par koraka.

Prvi korak je da pogledate opciju sigurnosne provere vašeg naloga na Googleu. Tu možete saznati koristite li za prijavu za druge servise i stranice neke lozinke koje su ugrožene, odnosno koristite li iste lozinke za različite servise i stranice tako da možete odmah da ih promenite.

Pročitajte još:

Takođe, tu možete saznati i brojne druge informacije o vašem nalogu koje na istom mestu možete urediti i promeniti kako bi povećali sigurnost vašeg naloga. Ipak prvi i najvažniji korak te zaštite je – lozinka, piše Zimo.

Sigurnosni stručnjaci često spominju kako je dobro povremeno promeniti šifru kako bi, ako je vaša lozinka provaljena u prošlosti, sprečili potencijalne napade i pristup vašim podacima. Pravila za lozinke su jasne – puno znakova, uključujući mala i velika slova, brojeve i različite znakove. Takođe, možete upisati i nekakav izraz ćete lako zapamtiti, a hakeri ga neće lako otkriti.

Svakako se preporučuje i korištenje opcije potvrde u dva koraka – ako se neko dokopa vašeg korisničkog imena i lozinke ima sve što mu je potrebno da pristupi vašem mailu, odnosno brojnim privatnim podacima, osim ako za pristup Googleu ne postavite jaču zaštitu. Ta je zaštita autentifikacija u dva koraka tako da, pored same šifre upišete i kod koji će vam Google poslati na telefon.

Dodatno zaštititi svoj mail možete tako da kliknete na svoj Googleov nalog, kliknete na opciju “sigurnost” s leve strane te nakon toga odaberete opciju “potvrda u dva koraka”. Takođe, možete odabrati i opciju uporabe svog telefona tako da, nakon upisivanja maila, na telefon dobijete notifikaciju koju je potrebno potvrditi.

Još jedna opciju o kojoj treba voditi računa je povratak u svoj nalog za slučaj nekakvih problema – na svojim pametnim telefonima u aplikaciji za Gmail, odnosno putem spomenute opcije sigurnosne provere na webu obavezno popunite podatke za prijavu i oporavak. Ako dođe do problema i npr. zaboravite lozinku ili vam neko uđe u profil i promeni lozinku pa više ne možete pristupiti svom nalogu, ovo je opcija koja će vam omogućiti ponovni pristup podacima i Gmailu. Dakle, tu možete postaviti telefonski broj, email adresu, sigurnosno pitanje i uređaje putem kojih je moguće vratiti se u Gmail u slučaju problema. Ako još niste, uredite ove postavke što pre, kako posle ne bi imali problema u slučaju gubitka šifre ili hakovanog naloga.

Još jedan savet je da proverite uređaje u koje ste prijavljeni – putem iste opcije sigurnosne provjere povremeno proverite listu uređaja s kojima ste se prijavili, odnosno na koje ste prijavljeni sa svojim Googleovim računom. Ako neki od tih uređaja ne prepoznajete ili se želite odjaviti s njih, na istom mestu to možete odmah i da uradite.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram