Foto: Promo/Toyota

Prema navodima japanskih medija, zbog ozbiljnog udesa prilikom testiranja prototipa obustavljen je razvoj modela GR Super Sport koji je baziran na hiperautomobilu kreiranom za trku izdržljivosti u Le Manu.

Incident se navodno desio tokom prošlog meseca na stazi Fuji Speedway u Japanu, kada se hibridni prototip serijske verzije nakon udesa zapalio i pretrpeo značajnu štetu.

Mediji u Japanu navode da je program kreiranja vozila koje će biti legalno u svakodnevnom saobraćaju u potupnosti obustavljeno, ali će se nastaviti razvoj Toyote GR010 koja je namenjena za Le Man.

Dvosed GR Super Sport sa pogonom na zadnjim točkovima najavljen je 2018. godine, kada su pravila takmičenja u Le Manu zahtevala od proizvođača da njihovi takmičarski automobili budu zasnovani na verziji koja je legalna na putu.

Foto: Promo/Toyota

Međutim, pravila su kasnije promenjena pa Toyota nije morala da proizvodi GR Super Sport zbog homologacije svog automobila za Le Man. Ipak, japanska kompanija nije htela da odustane i nastavila je razvoj ovog hiperautomobila koji je trebalo da bude dostupan u vrlo ograničenom broju primeraka.

Foto: Promo/Toyota

Toyota nije htela da otkriva detalje o modelu GR Super Sport, ali je planirano da ga pokreće benzinski V6 twin-turbo agregat zapremine 2,4 litara uparen sa elektromotorom. Sa ukupno 1.000 KS, ne sumnjamo da bi ovo bio jedan od najbržih serijskih modela na tržištu, ali nažalost, Toyota je odustala.

Bonus video: BMW Serije 2 Coupe u akciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar