Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemačkom Folksvagenu više nije konkurent Tojota i slični tradicionalni proizvođači automobila, već su to tehnološke kompanije sa neograničenim resursima. Ovakav komentar prvog čoveka VW jasno pokazuje smer u kom se kreće automobilska industrija.

Svedoci smo neverovatnih promena na automobilskom tržištu gde je tokom prošlih 10 godina započela radikalna transformacija koja sve većom brzinom nastavlja dalje.

Saznajte još:

Ono što je pre samo deceniju bilo nezamislivo danas je realnost, a to je da, recimo u SAD (u delu Feniksa) možete mobilnim telefonom da naručite taksi, a po vas će doći automobil bez vozača, kojim upravlja kompjuter i to tako dobro da, ako ne pogledate u prazno prednje sedište, nećete ni biti svesni da vozača nema.

Još jedna stvar koja je bila nezamisliva pre 10 godina je da će ubedljivo najvrednija automobilska kompanija biti ona koja proizvodi isključivo električna vozila.

Najbolji komentar o budućnosti tržišta i onome ko će na njemu opstati dao je prvi čovek Folksvagen grupe, Herbert Diess.

On je, na pitanje o glasinama vezanim za automobil koji navodno priprema Epl, rekao kako Folksvagenu najveću pretnju i izazov više ne predstavljaju tradicionalni proizvođači automobila poput Tojote, već tehnološki giganti sa praktično neograničenim izvorom resursa.

Saznajte još:

„Radujemo se novoj konkurenciji koja će sigurno ubrzati promene u našoj industriji i doneti neke nove veštine“, rekao je Diess.

On je prepoznao smer kojim se kreće tržište pa se, naravno delom i zbog Dizelgejta, odlučio na donošenje dugoročnog strateškog plana koji je prvenstveno usmeren na elektrifikaciju.

Nemački automobilski gigant namerava da tokom sledećih godina uloži destine milijardi evra u elektrifikaciju, a svoje prve tržišne adute već su predstavili – model ID.3, za koji kažu da je treći najvažniji automobil u njihovoj istoriji posle Bube i Golfa, kao i ID.4, atraktivni SUV koji je privukao veliku pažnju javnosti.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)