Foto:Autocar/Twitter

Tesla bi mogla da ojača svoje prisustvo u Evropi novim modelom kompaktnih dimenzija, koji bi bio prilagođen Evropljanima. Šef Tesle želi da dizajneri i inženjeri iz Evrope naprave novi model za tržište Starog kontinenta. Ovo će samo dodatno uzdrmati evropske proizvođače automobila, pogotovo nemačke, koji se svim silama trude da oslabe prisustvo Tesle u Evropi. Uz to, novi model Mask planira da pravi u Nemačkoj.

Ilon Mask otkrio je potencijalne planove Tesle koji uključuju razvoj novog električnog automobila, manjih dimenzija i s potpisom evropskih dizajnera, koji bi se proizvodio u Gigafaktoriju u Berlinu.

O novom modelu već je bilo reči nakon početka rada nemačke fabrike, a iako i dalje ništa nije zvanično, i iako se čini se da nikakve konkretne odluke još nisu donete, sada ipak znamo kako Mask i ekipa iz njegove kompanije razmišljaju, prenosi zimo.dnevnik.hr

Ilon Mask
Ilon Mask; Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Postoje dva glavna razloga zbog kojih možemo da očekujemo evropsku “teslu”, odnosno vozilo koje će se dizajnirati i proizvoditi u Nemačkoj.

Prvi razlog je taj što Mask želi da privuče najbolje talente, dizajnere i inženjere u kompaniju. U tome su već uspeli u SAD, pa je upravo Tesla najzanimljivija kompanija za inženjere u toj zemlji. Logično je da sada žele isto to da urade i na evropskom tržištu.

tesla
Foto: Nancy Pastor / Polaris / Profimedia

Saznajte još:

Da bi u tome uspeli, talentovanim radnicima treba da se omogući stvaranje originalnih proizvoda, a ne samo prerada i proizvodnja automobila koje potpisuju dizajneri iz daleke Kalifornije.

Drugi razlog odnosi se na razlike u evropskom i američkom tržištu. Mask kaže kako bi za evropsko tržište „imalo smisla napraviti kompaktni automobil, odnosno hečbek ili vozilo takvog tipa“.

Odnosno, namera im je da naprave model koji će zadovoljiti potrebe Evropljana i koji će “dati ljudima ono što žele”. A ono što žele Amerikanci nikako nije isto, jer tamo se traže uglavnom veći automobili koji, primera radi u Evropi nemaju gde da se parkiraju.

Tesla Cybertruck, Foto: Promo

Osnivač Tesle je, dakle, ugrubo objasnio planove kompanije za evropsko tržište, potencijalni razvoj hečbeka, odnosno vozila manjih dimenzija koje bi više odgovaralo kupcima na našem kontinentu.

Pogledajte ilustraciju budućeg Teslinog modela prema viđenju sajta Autocar.

Kako bilo, Srbija još uvek nema zvaničnog predstavnika, odnosno uvoznika Teslinih modela, pa ova vozila kod nas još uvek ne mogu da se kupe, ali nadamo se promenama.

Nadamo se i da će nova “evropska tesla” biti jeftinija u odnosu na postojeće modele kalifornijske kompanije. Podsetimo da je nedavno Mask spominjao “teslu” čija bi cena mogla da bude oko 25.000 dolara…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram