Ovo je robotaksi i u njemu nema mesta za vozača (FOTO)

Auto 17. dec. 202010:25
Podeli:
Foto: Zoox

Američki Zoox je prikazao vozilo namenjeno taksi-prevozu, ali bez taksiste, pa u nečemu što liči na "mini-bus" nema volana, kao ni papučica gasa i kočnice, a može, poput voza, da se vozi u oba smera.

Sredinom godine Amazon je preuzeo startup kompaniju Zoox koja razvija autonomnu tehnologiju, pa su još tada naglasili kako će im pomoći da svoju viziju pretvore u stvarnost. Ta vizija odnosi se na autonomna vozila u kojima neće biti vozača, već samo putnici (ili teret) i koja će moći sigurno i pouzdano da se voze po gradovima i auto-putevima.

Sada je Zoox i zvanično predstavio svoje prvo autonomno vozilo neobičnog izgleda i zanimljivih opcija koje će biti namenjeno isključivo taksi-prevozu.

Foto: Zoox

Saznajte još:

Dizajniran poput kutije na točkovima, u Zoox robotaksiju nema mesta za vozače, pa nema volana, gasa, kočnice ni menjača, već se u njemu nalaze samo dve klupe okrenute jedna prema drugoj na koje mogu da se smeste 4 osobe. Vozilo je posebno po tome što ima dvosmernu sposobnost vožnje kao i pogon na sva 4 točka – dakle, nema klasičnog prednjeg i zadnjeg dela, što će olakšati kretanje po gradu, parkiranje i slično.

Naravno, kako je reč o vozilu kojim upravlja kompjuter, dolazi s naprednom tehnologijom, lidarom, kamerama i senzorima, a prema zvaničnim podacima može da vozi i do 16 sati s jednim punjenjem baterije, snage 133 kWh. Dostiže maksimalnu brzinu od 120 km/h, pa iako se čini da je prikladniji za gradsku vožnju, moći će da se kreće i auto-putem.

Saznajte još:

Ovaj neobični automobil trenutno se testira u tri američka grada (Las Vegas, Foster City i San Francisco), a kada bude spreman, neće se pojaviti u prodaji, već će biti namenjen isključivo taksi-servisima koje će korisnici pozivati mobilnom aplikacijom, poput Ubera.

Još uvek je teško reći kada bi to moglo da se desi, ali treba podsetiti da autonomni automobili Wayma u kojima nema vozača i kojima upravlja kompjuter, već neko vreme prevoze putnike u delu Phoenixa u SAD. Takođe, u Kini su uveliko počela testiranja prvih robotaksija o kojima više možete saznati ovde.

Foto: Zoox

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar