Reli, prašina i benzin? Ne – I Subaru pravi SUV na struju

Auto 14. dec. 202017:35
Podeli:
Koncept Solterra, Foto: Promo

Japanska firma, nekada najpoznatija po snažnim i glasnim reli-automobilima koji dižu prašinu i šire miris benzina, ipak će morati da se prilagodi novim trendovima. Subaru razvija prvi potpuno električni model na platformi koju će deliti sa Tojotom.

Subaruov prvi model na struju biće SUV, koji će se bazirati na novoj Tojotinoj EV platformi za električna vozila, a o kojoj smo nedavno pisali.

Kako je najavljeno, novi model biće namenjen i evropskom tržištu. Još nije poznat datum kada bismo mogli da očekujemo serijsku verziju prvog Subarua na struju, ali je rečeno da postoje šanse da će otkrivanje biti već sledeće godine.

Električni SUV biće sličnih dimeznija kao aktuelni model Forester, a s obzirom na to da će biti na novoj EV osnovi, očekuje se i novi naziv modela. Japanski mediji prenose da bi mogao da se zove Evoltis.

Foto: Promo

Inače, Tojotina e-TNGA platforma za električna vozila, na kojoj će biti baziran, omogućava razvoj modela najrazličitijih veličina i varijanti pogona. Sa ove osnove dolaziće modeli koji mogu imati pogon napred, pozadi ili 4×4. Uz to, moći će da se koriste i baterije različitih veličina, a i kapaciteta.

Foto:Toyota

Subaru i Toyota su već potvrdili da će zajedno razvijati ovaj SUV, a što se tiče prvog Tojotinog modela na struju, on će ličiti na RAV4 i stiže već sledeće godine.

Inače japanski gigant planira da razvije šest električnih modela na e-TNGA platformi. Osim da će deliti osnovu, iz Subarua nisu stigli drugi tehnički detalji u vezi novog modela, ali kažu da ćemo znati više 2021. godine.

Saznajte još:

Ranije ove godine Subaru je prikazao koncept električnog modela (na fotografijama), pa kako prenosi Autocar, očekuje se da će budući SUV preuzeti dizajnerska rešenja sa njega.

Prvi električni SUV kompanije Subaru je još jedan korak ka ranije najavljenom planu elektrifikacije game.
Nedavno su lansirali Imprezu, XV i Forester sa blagim hibridnim sistemima, a cilj je da do 2030. godine najmanje 40% globalne prodaje čine električni ili hibridni modeli.

Ranije je Subaru planirao da njihov prvi električni automobil bude baziran na određenom, kako su istakli, vrlo uzbudljivom modelu i na njihovoj globalnoj platformi, ali se taj plan promenio usled nove saradnje sa Tojotom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar