Napokon i Toyota: Električni SUV model za Evropu je spreman

Auto 08. dec. 202009:26 > 09:39
Podeli:
Foto:Toyota

Sinoć je japanski gigant objavio da je potpuno novi model za evropsko tržište spreman za proizvodnju. Biće to srednji SUV, napravljen na novoj e-TNGA platformi za buduća električna vozila.

Detalji oko novog električnog SUV-a biće objavljeni u narednim mesecima, a sada nam je prikazana samo stilizovana silueta, kao i detalji o novoj platformi namenjenoj isključivo za razvoj modela na struju.

Još uvek neimenovan model biće baziran na e-TNGA osnovi, koja će pružiti mogućnost da ključni elementi pri razvoju električnih modela budu nepromenljivi, dok će sve ostalo moći da varira.

Foto:Toyota

To znači da će na ovoj platformi moći da se prave modeli različite širine, dužine, međuosovinskog rastojanja i težine.

Takođe, nova baza omogućiće da se na njoj prave i vozila sa prednjim, zadnjim ili 4×4 pogonom, dok će baterije, elektromotori i njihova snaga varirati od modela do modela.

Sve navedeno će doprineti kraćem procesu proizvodnje novih modela, a prvi model koji će stizati sa ove platforme je već spreman.

 

Foto:Toyota

Saznajte još:

Tojotin plan je da do 2025. godine proda 5,5 miliona elektrifikovanih automobila, a da bi to postigli predstaviće čak 60 novih e-proizvoda.

I dok drugi tek počinju, Tojota trenutno nudi 4. generaciju hibridnih sistema, pa s obzirom na to da ovaj japanski proizvođač prednjači u razvoju, proizvodnji i prodaji hibridnih vozila u odnosu na sve druge, imaju mnogo više znanja i iskustva kada govorimo o dometu.

Upravo to znanje će upotrebiti i za razvoj novih baterija, pa se očekuje da potpuno električni modeli sa znakom Tojote obezbede i veći domet od rivala.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar