Proizvođače pametnih telefona „trese“ automobilska groznica

Auto 03. apr. 202111:34
Podeli:
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Budući da se tehnologija automobila na baterije još uvek intenzivno razvija, mudri preduzetnici ne žele da propuste ovu šansu koja obećava veliki profit, pa interesovanje za proizvodnju električnih automobila raste i među proizvođačima pametnih telefona.

Električna vozila nesumnjivo su budućnost transporta, a prednosti ulaganja u ovu oblast prepoznale su kako automobilske kompanije, tako i one iz drugih oblasti.

Kako piše Energetski portal, tehnologija pametnih telefona na korak da dostigne svoj vrhunac, svetski mediji preneli su da je kineski proizvođač pametnih telefona Sjaomi odlučan da uloži 10 milijardi dolara u električne automobile sa početnom investicijom od 1,5 milijardi dolara, o čemu je pisao i naš portal.

Iako za sada nije poznato da li će ova kompanija proizvoditi ekonomične ili luksuzne modele, jedno je sigurno – električni automobili koji izađu iz ove fabrike biće pametni automobili visokog kvaliteta i sa dugim trajanjem baterije, prenose svetski mediji.

Ipak, Sjaomi je još uvek iza Epla kao jednog od vodećih proizvođača pametnih telefona, a ni proizvodnja električnih automobila ovoj američkoj korporaciji nije strana.

Tako je Epl još od 2014. godine počeo da razvija tehnologiju električnih automobila u sklopu „Projekta Titan“, a kako smo već pisali, prvo električno vozilo ova kompanija će lansirati između 2024. i 2027. godine.

Foto: Promo/Autocar

Ono što je ovom proizvođaču naročito važno jeste da postignu najduže trajanje baterije, kao i da vozilo ima besprekorne performanse i najsavremenijeg autopilota za udobnu vožnju. Pa, moglo bi se reći da ovaj model neće biti za svačiji džep, kao što, uostalom, nisu ni ostali eplovi proizvodi.

Šansa da se oproba u proizvodnji električnih automobila nije promakla ni kompaniji Huavej koja se za sada nalazi na 5. mestu svetskih proizvođača pametnih telefona.

Iako su svetski mediji uspeli da dođu samo do nezvaničnih informacija, pretpostavlja se da će se Huavei udružiti sa kineskom kompanijom BAIC Grup čiji bi stručnjaci trebalo da kreiraju električne automobile za Huavei. Postoji šansa i da ovaj proizvođač pametnih telefona sklopi partnerstvo sa kompanijom Čangan čija postrojenja će poslužiti za masovnu proizvodnju električnih vozila.

Moguće je da će već ove godine Huavei napraviti konkretne korake ka proizvodnji ekoloških vozila, jer Kina, a i ceo svet, odlučno idu ka masovnijoj upotrebi automobila na baterije kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

Izgleda da nas očekuju velika iznenađenja u oblasti električnih automobila, jer se u ovu industriju sve više uključiju vodeće svetske korporacije, a Alibaba, Amazon i Baidu samo su neke od uspešnih kompanija koje nisu propustile ovu šansu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar