Ilustracija Foto: Shutterstock/bibiphoto

Nije neobično da nabavka polovnog automobila na kraju ispadne skuplja od kupovine novog. Jedan od glavnih problema na tržištu polovnjaka je to što kupci ne mogu odmah da otkriju prevare, pa čak i kada se radi o onim najčešćim. Velika analiza Carverticala još jednom je potvrdila stara pravila. Takođe, uprkos tome što Zakon o zaštiti potrošača obavezuje prodavce polovnih automobila da kupcima daju garanciju na kupljenu robu, oni to vrlo često izbegavaju. U videu na kraju teksta saznjate koja su vaša prava.

Prema analizi koju je uradio Carvertical, a koja je obuhvatila više od milion izveštaja o istoriji automobila od aprila 2020. do aprila ove godine, pet najčešćih prevara i dalje su one koje svi dobro znamo.

Koliko god vama ove stvari zvučale uobičajeno, nažalost, izgleda da većina kupaca ne može da ih ustanovi pre kupovine polovnjaka. Analiza koju je preneo Index.hr, obuhvatila je donekle i našu regiju, ali i brojne druge evropske zemlje.

Automobil je oštećen

Prema podacima Carverticala, skoro jedna trećina (31%) svih automobila proverenih na platformi imala je neko skriveno oštećenje. Zato je pre kupovine od velikog značaja poseta servisu radi provere.

Foto:Shutterstock

Ko ne želi da automobil koji prodaje ustupi na proveru, znajte da takav automobil ne treba ni kupovati. Ukoliko se vozilo kupuje na auto-placu, bez obzira na garanaciju koju daju, povedite sa sobom majstora.

Vraćanje kilometraže

Najpoznatija prevara je vraćanje kilometraže, a ona je i jedna od najčešćih. Kilometraža svakog šestog automobila (16.7%) bila je promenjena. Pritom je veća šansa da je vraćena na automobilima sa dizel motorom, kao i na primercima iz uvoza. Ovom prevarom preprodavci dižu cenu vozila i za do 25%. Na kojim automobilima se najčešće vraćaju kilometri saznajte ovde.

Foto: Shutterstock

Nekad ne vredi ni da gledate da li su sedišta, upravljač, komande ili ručica menjača istrošeni, jer ovi delovi mogu da se zamene novim. Nije loša opcija pogledati sigurnosni pojas, jer se on baš retko menja. Takođe, provera servisne istorije može da pomogne ali samo ukoliko je vozilo održavano u zvaničnom servisu, u suprotnom, opet vam je pomoć majstora važna jer će on moći da proceni da li je vozilo u dobrom stanju.

Automobil je ukraden

Kupovina ukradenog automobila verovatno je najgora od svih prevara s polovnjacima. Obično novi vlasnici koji nisu imali sreće završe sa zaplenjenim vozilom, a vraćanje novca za plaćeni automobil može da bude vrlo komplikovano. Carvertical je tokom poslednjih 12 meseci otkrio nekoliko stotina ukradenih automobila, čime je kupcima koji su to proveravali uštedelo znatnu količinu vremena i novca.

Automobil je služio kao taksi ili rent-a-car

Neki vozači nisu svesni da je njihovo vozilo pre bilo taksi ili rent-a-car. Taksisti obično pređu veliku kilometražu i većinom prevoze putnike samo po gradu. Kroz platformu Carvertical prošle godine je otkriveno oko 2.000 takvih automobila. Izveštaji o servisnoj istoriji vozila su zato važni, pa insistirajte makar na tome.

Cena automobila je preniska

Da, i to je moguće i to se koristi kao glavni mamac za kupovinu. Ipak, praksa je pokazala da treba izbegavati vozila čija je cena sumnjivo niska. Ponekad su takvi automobili uvezeni, sa vraćenom kilometražom ili kriju određena oštećenja i samo stvaraju iluziju dobre kupovine. Izuzetak su automobili koje vlasnici prodaju ispod cene iz nekih drugih razloga, poput finansijskih problema ili selidbe.

Foto: Shutterstock

Kupovina pouzdanog polovnog automobila nije jednostavan zadatak. I koliko god se o tome piše i priča, kupci i dalje mogu da nasednu na prevare, što govori i ova analiza koja nije otkrila ništa novo od prevara, ali je već potvrdila staro pravilo, što opet dovoljno govori.

Da biste izbegli naknadna iznenađenja, svakako je najbolji savet da budete vrlo oprezni i da bez detaljne provere kako papira (postoje i online izveštaji o istoriji automobila), tako i samog automobila u servisu pre kupovine, ne vadite novac.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Uprkos tome što Zakon o zaštiti potrošača obavezuje prodavce polovnih automobila da kupcima daju garanciju na kupljenu robu, oni to vrlo često izbegavaju. U videu saznjate koja su vaša prava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare