Da li je Mercedes W124 500 E najbolja limuzina svih vremena?

Oldtajmer 29. apr. 202114:02 > 26. nov. 2021 12:17
Podeli:
Foto: Mercedes-Benz

Prvi istinski Porsche sa četvoro vrata bio je zapravo Mercedes-Benz, a glavni konkurenti su mu bili BMW 540i i pakleni M5 E34

Mercedesov W124 500E je jedan od najomiljenijih proizvoda koji je napustio nemačku fabriku, a verovatno i sa razlogom. Ovo je automobil nastao u saradnji Porschea i Mercedesa, kako bi na auto-putu, odnosno na Autobanu pobedio BMW-a M5. Međutim, 500E je postao mnogo više od sportske limuzine sa snažnim motorom – postao je jedna od najfinijih nemačkih limuzina svih vremena.

Foto: Mercedes-Benz

Dizajn je bio revolucionaran, iz vremena kada su „inženjeri nadmašili računovođe“. Imao je koeficijent otpora vazduhu od samo 0,26, revolucionarne brisače, kvalitet izrade bio je vrhunski, a 500E je doneo i mnoštvo bezbednosnih sistema.

Foto: Mercedes-Benz

Konkurencija je u to vreme bila jedino BMW-ova sportska krstarica E34 540i i još primamljiviji M5.

Kako bi se nosio sa konkurencijom, Mercedes je rešenje pronašao u zapanjujućem V8 M119 motoru, koji je osvojio ’24 Hours of Le Mans’ pod poklopcem Saubera C9. M119 se nije pokazao samo pouzdanim i brzim, već je na dinamometru zabeležio bolje rezultate posle iscrpljujuće trke nego pre.

Foto: Mercedes-Benz

Jedini problem bio je da se ovaj ogromni motor stavi u W124 s obzirom na to da su šine okvira bile preuske. Tada u priču dolaze Porsche inženjeri koji su imali iskustva sa velikim motorima, a i novac je kompaniji iz Štutgarta bio potreban zbog velikog pada prodaje u Severnoj Americi.

Nakon što je Porsche konstruisao šire okvire za motor, izlazna snaga 5-litarskog V8 bila je 322 KS i 470 Nm obrtnog momenta. Zato je limuzini trebalo snažnije ogibljenje i kočnice sa šireg SL-a. Međutim, tako je 500E bio preširok za proizvodnu liniju, pa je Porsche ponovno intervenisao.

Svejedno, možda ovo ne bi trebalo da nazovemo saradnjom Mercedesa i Porschea u punom smislu reči, jer iako je Porsche konstruisao određene elemente 500E i pružio konačnu montažu, delovi i osnovni dizajn bili su Mercedesovi.

Proizvodnja 500E bila je priča za sebe i nisu korišćene najefikasnije metode. Ceo postupak trajao je 18 dana. Nakon što bi se karoserija poslala u Porsche na doradu pomenutih elemenata, vratila bi se u Mercedes na lakiranje. Zatim bi stigla u drugu Porscheovu fabriku na konačnu montažu, pa opet ponovno u Mercedes na finalni pregled i isporuku.

w124, 500 E, limuzina, mercedes
Foto: Mercedes-Benz

Ovo je jedan od razloga zašto je u salonu koštao čak 35% više nego BMW-ov M5 – oko 100.000 tadašnjih nemačkih maraka. Međutim, moglo bi se reći da plaćate najbolju sportsku limuzinu ikad napravljenu, sa vremenom od 0-100 km/h za samo 5,5 sekundi.

Osim toga, za razliku od ostalih Mercedesa sa velikim motorom koji su mu prethodili, 500E je upravljao i zaustavljao se kao nikada do tada. A postoji li bolja priča od neprestanog napredovanja i težnjom za postizanjem savršenstva podstaknuto konkurencijom?

Pogledajte zabavni video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram