Foto: Opel Automobile GmbH

Stellantis Grupa objavila je da će do 2025. uložiti više od 30 milijardi dolara u elektrifikaciju i novu tehnologiju, a svih 14 brendova koji čine ovog automobilskog giganta dobiće električne modele. Ipak, neke marke će se putem elektrifikacije kretati brže od drugih, pa će Opel postati potpuno električni brend do 2028.

Nedavno je saopšteno da će Fiat izbaciti motore sa unutrašnjim sagorevanjem iz svojih automobila do 2030. godine, a sada je objavljeno da će Opel to uraditi dve godine ranije. Ova odluka odnosi se na sva putnička i komercijalna vozila brendova Opel i Vauxhall.

Nemački brend ima plan da sa novom gamom električnih modela napadne i kinesko tržište, a potvrđeno je i da će jedan od novih automobila sa baterijama ove kompanije dobiti legendarno ime Manta. Iako je Opel nedavno predstavio električnu restomod verziju Mante, novi automobil neće imati puno sličnosti, jer će umesto oblika kupea dobiti proporcije SUV modela.

Nemačka kompanija objavila je samo deo siluete, ali je Autocar pokazao kako bi Manta-e trebalo da izgleda:

Na konferenciji povodom elektrifikacije celokupne game, Stellantis Grupa objavila će da će svi električni automobili biti postavljeni na četiri nove platforme koje će omogućiti domet od 500 do 800 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

Vrlo zanimljivu konferenciju obeležilo je par izjava koje su prilično tajnovite ali ipak nude uvid u budućnost pojedinih brendova. Primera radi, čelnici Stellantisa rekli su da od 2024. Alfa Romeo postaje Alfa e-Romeo, bez dodatnog pojašnjenja, dok je za brend Lancia rečeno da će postati „najelegantiji način da se zaštiti planeta“.

Bonus video: „Prljava energija“ odlazi u istoriju, a gde je Srbija?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram