Fiat postaje potpuno električni brend do 2030.

Auto 04. jun. 202112:48
Podeli:
Foto: Promo

Italijanski proizvođač automobila najavio je da je posvećen cilju da postane potpuno električni brend do 2030. godine, dok će već od 2025. početi sa izbacivanjem konvencionalnih agregata iz svoje ponude širom sveta.

Nedavno je predstavljen model 500 u potpuno električnom izdanju za koji Fiat tvrdi da je samo početak njihove revolucije ka nultoj emisiji štetnih gasova. Kompanija je saopštila da želi da omogući pristup električnim automobila većem broju ljudi i da je deo njihovog plana unapređenje infrastrukture punjača i doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha.

,,Između 2025. i 2030. naša gama vozila će postepeno postatajati električna. Ovo će biti radikalna promena za Fiat. Odluka da predstavimo novi 500 u isključivo električnom izdanju je zapravo doneta pre pandemije.

Čak i tada, mi smo bili svesni da svet ne može da trpi više kompromisa. Shvatili smo da je bitno da nešto što pre uradimo, zbog planete Zemlje.’’ – izjavio je Olivier François, izvršni direktor Fiata.

Foto: FIAT

Fiat je poslednji u nizu brendova koji je rešio da postane potpuno električni u skladu sa sve strožim regulativama. Pojedine države u Evropi, poput Velike Britanije su već najavile zabrane prodaje automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem. Na ostrvu taj zakon stupa na snagu 2030. godine, ali odluka Fiata da potpuno elektrifikuje svoju gamu nije doneta zbog nekoliko država, jer se ona odnosi na celokupnu globalnu ponudu italijanskog brenda.

Izvor: Autocar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar