Nestašica delova zbog pandemije koči Folksvagen

Auto 21. dec. 202009:40
Podeli:
Foto:EPA/HENDRIK SCHMIDT

Folksvagen je objavio da usporava proizvodnju zbog "masivne" nestašice poluprovodničkih komponenti za automobilsku elektroniku što je posledica poremećaja tokom pandemije.

Proizvođač automobila sa sedištem u Volfsburgu rekao je da su fabrike poluprovodnika preusmerile proizvodnju na potrošačku elektroniku, te nema komponenti za automobilsku industriju koja se oporavlja od uticaja pandemije, uključujući Grupu Folksvagen, ali sada nema elektronskih komponenti potrebnih za sklapanje automobila, piše u saopštenju te kompanije.

Nestašica će uticati na proizvodnju u kineskim, severnoameričkim i evropskim pogonima tokom prvog kvartala 2021. godine, saopštila je nemačka kompanija i dodala da se to odnosi na sve modele zasnovane na modularnoj platformi: „folksvagen“, komercijalna vozila, „škoda„, „seat“ i u ograničenoj meri na „audi“.

Saznajte još:

Murat Aksel, direktor kompanije Folksvagen za nabavke, rekao je da rade sve što je u njihovoj moći da smanje zaostatak proizvodnje i osiguraju da se što brže nastave normalne isporuke kupcima.

Prodaja automobila u svetu je naglo opala tokom prvog talasa pandemije u aprilu, ali se kasnije privremeno oporavila.

Prodaja u Evropi za 11 meseci ove godine opala je za 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U septembru se prodaja vratila na rast od 3,1 odsto u odnosu na septembar 2019, ali je ponovo pala, pošto su zaoštrene mere usled ponovnog povećanja broja zaraženih širom sveta.

Tako je novembarska prodaja automobila u svetu iznosila samo 13 odsto prodaje u istom mesecu godinu dana ranije. O ovoj temi portal Nova.rs je već pisao, a detalje saznajte ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar