Foto:Promo

Navikli smo da svake godine svedočimo opozivima modela zbog problema sa motorom, kočnicama ili nekim drugim integralnim delom automobila, ali moderne tehnologije donose neke nove probleme. Porsche je opozvao 43.000 primeraka modela Taycan i Taycan Cross Turismo koji su proizvedeni pre juna ove godine zbog ozbiljne softverske greške.

Moderni automobili, a pogotovo električni, mnogo više zavise od softvera, pa bi čak i jedna mala greška u kodiranju mogla da napravi vrlo ozbiljnu situaciju, kao što se to desilo sada. Prilikom internih testova, Porsche je otkrio da bi zbog softverske greške električni motori mogli da se ugase dok je vozilo u pokretu.

Foto: Promo

U slučaju gašenja motora, Taycan prikazuje poruku na instrument tabli kojom obaveštava vozača da vozilo treba da pomeri na bezbedno mesto. Dobra vest je da i prilikom gašenja motora, upravljanje i kočnice i dalje ostaju u funkciji. Kako su saopštili iz nemačke kompanije, ukoliko se ova situacija desi na auto-putu, vozaču preostaje oko 90 sekundi da pronađe mesto gde može da bezbedno zaustavi vozilo.

Kako piše Autocar, Porsche Taycan može ponovo da se pokrene nakon zaustavljanja, što znači da vozači i putnici neće ostati parkirani pored puta. U saopštenju se navodi da ne postoje specifični uslovi koji utiču na gašenje motora i da ova nelagoda može da se dogodi pri bilo kojoj brzini. Vlasnici su pozvani da posete dilera kako bi se odradila nadogradnja softvera jer ista nije moguća putem interneta, a za ovaj proces potrebno je u proseku sat vremena.

Foto: Promo/Christoph Bauer

Porsche je potvrdio da hibridni modeli Panamera i Cayenne nisu pogođeni ovim problemom, jer su elementi električnog pogona potpuno drugačiji od onog u Taycanu. Ipak, Audi E-tron GT koji deli mnogo toga sa Taycanom takođe ima istu softversku grešku, mada je kompanija iz Ingolštada već servisirala većinu svojih automobila, što i nije bio problem jer je ovaj električni Audi skoro stigao na tržište i nije prodat u velikom broju primeraka.

Bonus video: Voz budućnosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)