Svestrani sportista na struju: Porsche Taycan Cross Turismo

Mesec automobila 15. mar. 202110:04 > 27. mar. 2021 12:34
Podeli:
Foto: Promo

Praktičan, napredan, brz i spreman za avanturu. Tako bi najkraće mogli da opišemo novitet koji nosi Porsche znak. Upoznajte Taycan Cross Turismo, robusnu sportsku limuzinu sa više prostora u kabini i većim rastojanjem od tla, koja je zadržala sve ono po čemu je Taycan poznat – dinamičnu vožnju, vrhunski komfor i savremeni dizajn.

Nemački proizvođač je 2019. godine predstavio svoj prvi potpuno električni model i zasenio je čitav automobilski svet. Atraktivna sportska limuzina Taycan, sa izuzetnim performansama, za vrlo kratko vreme postala je predmet želja mnogih.

Sada je pred nama nova verzija brze električne limuzine, koja omogućava da se vožnja na struju ne završava tamo gde asfalt prestaje. Reč je o Cross Turismo varijanti koja može da ponudi veće rastojanje od tla i više prostora u kabini.

Foto: Promo

Sa dizajnerske strane, Taycan Cross Tursimo direktno je inspirisan konceptom Mission E Cross Turismo, koji je predstavljen u Ženevi 2018. godine. Sportska linija zadržana je čak i kod blago zasečenog zadnjeg dela automobila, a koju Porsche dizajneri nazivaju „flyline“.

Da je reč o robusnijoj, offroad varijanti modela Taycan otkrivaju posebni rubovi oko točkova, kao i jedinstveni dizajn pragova, prednjeg i zadnjeg branika. U okviru Offroad Design paketa, Taycan Cross Turismo je opremljen specijalnim blatobranima napred i pozadi, koji dodatno doprinose atraktivnom dizajnu noviteta, dok ujedno pružaju i zaštitu od udara kamenčića.

Cross Turismo može biti opremljen Offroad paketom, koji obuhvata opciju povećanja rastojanja od tla za 30 mm u odnosu na osnovni Taycan. To novom modelu omogućava da sa lakoćom može da prolazi neasfaltiranim putevima. Standardni režim vožnje, Gravel mode, podešava ogibljenje tako da se ova limuzina sa lakoćom nosi sa neravninama, dok je komfor u vožnji sve vreme na vrhunskom nivou.

Foto: Promo

Novi Taycan Cross Turismo ističe se i praktičnim funkcijama, kao i izdašnim prostorom u kabini. Nudi 47 mm više mesta za glave putnika koji sede pozadi, dok je maksimalni kapacitet prtljažnika veći od 1.200 litara.

Kao i limuzina Taycan, tako i robusniji Cross Turismo koristi inovativnu 800V arhitekturu elektro-pogona, vrhunski 4×4 sistem i adaptivno vazdušno oslanjanje kao deo standardne opreme, a koji zajedno obezbeđuju dinamičnu vožnju na svim terenima.

Foto: Promo

U startu prodaje, koja se očekuje na leto, Taycan Cross Turismo biće dostupan u četiri verzije, dok je snažna “Pefrormance Plus” baterija, kapaciteta 93,4 kWh standard za sve.

Taycan 4 Cross Turismo

U ovoj verziji Cross Turismo dolazi sa elektromotorom snage 280 kW (380 PS), a funkcija Launch Control obezbeđuje da se snaga u „overboost-u“ povećava na 350 kW (476 PS). Ubrzanje do 100 km/h iznosi 5.1 sekundu, dok je najveća brzina 220 km/h. Domet Taycan 4 Cross Turismo varijante je između 389 – 456 km.

Taycan 4S Cross Turismo

Snažnija varijanta raspolaže sa 360 kW (490 PS), dok je izlazna snaga pri Launch Control-u čak 420 kW (571 PS), a ubrzanje od 0-100 km/h kraće, pa iznosi svega 4.1 sekundu. Maksimalna brzina je 240 km/h, a domet u ovoj verziji je između 388 – 452 km.

Taycan Turbo Cross Turismo

Druga najsnažnija verzija praktičnog avanturiste na struju dolazi sa 460 kW (625 PS), koji pri Launch Controlu obezbeđuje 500 kW (680 PS). Ovde je ubrzanje “do stotke” kratkih 3,3 sekunde, a Turbo dostiže brzinu od 250 km/h. Domet snaže verzije iznosi između 395 – 452 km.

Foto: Promo

Taycan Turbo S Cross Turismo

Najsnažniji Taycan Cross Turismo nosi oznaku Turbo S. To znači da će budući vlasnici na raspolaganju imati 460 kW (625 PS) u osnovi, dok se snaga u Turbo S pri aktiviranju Launch Control opcije povećava na čak 560 kW (761 PS).
Samo 2,9 sekundi je potrebno da ovaj robusni sportista na struju stigne do 100 km/h, a najveća brzina je limitirana na 250 km/h. Velika snaga ne sprečava Tubo S verziju da obezbedi odličan domet koji se kreće od 388 – 419 km.

Foto: Promo

Početna cena za Porsche Taycan Cross Turismo kreće od 100.000 evra sa PDV-om.

Posebni dodaci za još veću upotrebljivost

Specijalno za Taycan Cross Turismo, Porshe je razvio zadnji nosač na koji mogu da se montiraju do tri bicikla, čime su postavili standard u vidu veličine i stabilnosti prtljaga.

Nosač može da se koristi za različite tipove bicikala, a jedna od naprednih funkcija je to što se vrata prtljažnika mogu otvoriti čak i kada su bicikli montirani na nosač.

Istovremeno, nemački proizvođač je predstavio i dva vrhunska električna bicikla – eBike Sport i eBike Cross, koji naprednim dizajnom i održivim pogonom predstavljaju idealan spoj sa Taycan Cross Turismo novitetom.

Foto: Promo

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar