Foto: ZHANG JINGANG / Newscom / Profimedia

Kako zamišljate električni automobil koji bi se prodavao duplo bolje od najprodavanijeg Teslinog vozila? Tokom januara Wuling Hong Guang Mini EV je na najvećem automobilskom tržistu, dakle u Kini, prodat u skoro dvostruko više primeraka u odnosu na Teslin Model 3.

Uprkos sve većoj konkurenciji, mnogima je Tesla i dalje sinonim za električne automobile i njihova vozila su, prema nekim stručnjacima, pet do šest godina ispred konkurencije, piše zimo.dnevnik.hr. Upravo zato nije teško pomisliti da bi automobil koji bi mogao da ugrozi Maskovu dominaciju trebalo da bude neko super high-tech vozilo neverovatnih performansi, sa baterijom velikog dometa i nenadmašnom brzinom punjenja.

Međutim, pokazalo se da u Kini, koja je kao najveće tržište izuzetno važno ne samo za Teslu nego i za sve ostale proizvođače, nisu potrebne top-performanse ili najnaprednija tehnologija ili super dizajn – dovoljno je samo ponuditi automobil čijoj ceni korisnici neće moći da odole.

Upravo je cena najjači adut električnog automobila Hong Guang Mini EV, koja na kineskom tržištu iznosi oko 4.500 dolara, a za oko 500 dolara više dostupna je i verzija sa klima-uređajem.

Foto: ZHANG JINGANG / Newscom / Profimedia

Automobil je zajedničko rešenje kineskih kompanija SAIC Motor i Wuling, kao i američkog GM-a, a u Kini je poznat samo kao Wuling Hong Guang Mini EV.

Počeo je da se prodaje sredinom prošle godine i od tad za njim vlada velika potražnja, a prošlog meseca u odnosu na Model 3 zabeležio je duplo bolju prodaju. Teslin Model 3 tako je tokom januara u Kini prodat u 13.843 primerka, dok je mali kineski automobil prodat u skoro 26.000 komada. Uprkos malim dimenzijama, u automobil mogu stati četiri osobe, a može da dostigne brzinu od 100 km/h, dok domet iznosi 170 km.

Glasine kažu da bi mogao da se pojavi i na evropskom tržištu, pa bi bilo zanimljivo da vidimo koliko bi u ovom delu sveta bio tražen.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram