Pola miliona vozila: Niko nije verovao da će Tesla to uspeti

Auto 04. jan. 202112:11 > 12:16
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL

Mask je ostvario plan u koji gotovo niko nije verovao - Tesla je proizvela pola miliona automobila u jednoj godini. Iza ove američke kompanije je odlična godina tokom koje su prodali više od pola miliona automobila, a vlasnicima do 31. decembra isporučili tačno - 499.550 primeraka.

Iako prošlu godinu mnogi žele da zaborave, za neke, poput Ilona Maska, ona je donela neverovatne uspehe, a šlag na torti je objava da je Tesla uspela da proda pola miliona automobila. Prema podacima koje je kompanija objavila krajem prošle nedelje, uspeli su da prodaju više od 509.000 vozila, dok je njihova isporuka nešto manja i iznosi 499.550.

U odnosu na godinu ranije, proizvodnja i prodaja povećana je za više od trećine, pri čemu treba podsetiti na to da je fabrika u Kaliforniji bila neko vreme zatvorena zbog pandemije, ali ključni element u uspehu i povećanju prodaje bila je proizvodnja u Šangaju otvorena krajem 2019, kažu na CNN-u.

Saznajte još:

Brojke su za Teslu bile izuzetno dobre u poslednjem kvartalu prošle godine kada su proizvodnja i broj isporuka dostigli 180.000 vozila, što je povećanje od čak 71 %, odnosno 61 % u odnosu na isti kvartal 2019. U prvoj polovini godine te brojke, zbog pandemije, nisu bile tako dobre, pa su isporučili samo oko 88.400 automobila u prvom kvartalu, odnosno oko 90.000 u drugom.

Pre nekoliko meseci analitičari Wall Streeta predviđali su da kompanija ipak neće ispuniti svoj cilj proizvodnje 500.000 automobila, i da će ostati „kratka“ za oko devet hiljada vozila. Sa druge strane, Mask je ostao optimista, pa je na Twitteru objavio da je ponosan na svoje zaposlene, napomenuvši da je prilikom pokretanja Tesle optimistično razmišljao kako imaju 10 odsto šanse za preživljavanje.

Danas u prodaji dominiraju jeftiniji modeli Tesle – Model 3 i Model Y, a s obzirom na to da kompanija radi na novim fabrikama  (Berlin u Nemačkoj i Austin u SAD), kao i da nameravaju da počnu da prodaju svoja električna vozila i u Indiji, jasno je da budućnost za Teslu donosi novo povećanje prodaje. Osim po tome, prošla godina za Teslu je bila vrlo važna i zbog rasta cene deonica, koja je porasla neverovatnih 743 posto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar