Dženeral Motors od 2035. godine prodavaće samo e-vozila

Auto 29. jan. 202110:16 > 10:21
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/General Motors via AP

Najveći američki proizvođač automobila, Dženeral Motors (GM), od 2035. godine u svojoj gami automobila imaće isključivo modele koji emituju nultu emisiju štetnih gasova. Čeka ih veliki posao jer za sada (bez Hummera) imaju samo jedan električni model – Chevrolet Bolt, koji se slabo prodaje.

Novi predsednik SAD posebno je fokusiran na ekološka pitanja, pa je GM brže-bolje najavio da planira da u svom poslovanju bude CO2 neutralan do 2040. godine i da do 2035. ponudi samo vozila sa nultom emisijom.

Još ranije je najavljeno da rade na „potpuno električnoj budućnosti”, ali sada smo dobili i okviran datum.

Smanjiće zagađenje prelaskom na električna vozila koja koriste baterije ili druge tehnologije sa nultom emisijom. Za ovaj potez ulažu 27 milijardi dolara, u odnosu na 20 milijardi najavljenih pre pandemije.

Kako bi pomogli u suzbijanju emisija kompanije, iz GM-a kažu da će do 2030. godine proizvoditi obnovljivu energiju za pogon svojih američkih postrojenja, a do 2035. i drugih globalnih lokacija – pet godina ranije nego što je ranije najavljeno.

Kako kažu, najviše štetnih emisija dolazi iz vozila koja prave, čak 75%. Prethodni cilj ove kompanije bio je da 40% svih američkih modela bude na baterije do kraja 2025.

Trenutno je jedino električno vozilo sa nultom emisijom koje GM nudi na američkom tržištu Chevrolet Bolt, koji je prošle godine prodat u samo 20.754 primerka, što predstavlja manje od 1% ukupne lokalne prodaje GM-a. Novi električni Hummer (GMC) tek počinje svoj tržišni život, pa nije još vreme za brojke i ocenu uspešnosti.

Foto: GMC

Primera radi, Volkswagen, drugi najveći svetski proizvođač automobila, prošle godine je prodao 231.600 električnih vozila, što predstavlja 2,5% njegove globalne prodaje.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar