Luis Hamilton: Nadrealne brojke jedne šampionske karijere

Auto 25. nov. 202011:36
Podeli:
Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Punim gasom do rekorda. U Formuli 1 jurnjava za titulama je konstantna. Najbolji, najbrži, najuspešniji. Đavo je, kažu, u detaljima. Onda je potpuno jasno da je karijera jednog od najvećih vozača današnjice gotovo u potpunosti kategorizovana obaranjem rekorda.

Otkako se 2007. pojavio na F1 sceni, Luis Hamilton neprekidno učvršćuje svoje mesto u kući slavnih Formule 1. Čak je i njegova debitantska sezona bila bez premca: 17 Grand Prix trka, Luis je osvojio 4 trke, 6 pol pozicija i najviše poena (109), više od bilo kog drugog debitanta u istoriji Formule 1. Takođe, postao je i najmlađi vozač koji je bio na čeonoj poziciji (sa 22 godine i 126 dana).

Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Iako bi se većina vozača zadovoljila osvajanjem nekoliko rekorda u karijeri, Luis je trenutno nosilac 39 rekorda. Tu su pobede, pol pozicije, poeni, najbrži krugovi, podijumi i skoro svi drugi aspekti Formule 1 koje možete da zamislite.

Štaviše, Luis je pobedio na skoro svim stazama na kojima je vozio bolid F1 – osim velike nagrade Indije, Koreje i Evrope, i to samo zato što su ove trke izbačene iz zvaničnog kalendara šampionata.

95 Grand Prix pobeda

Nakon pobede na velikoj nagradi Portugala, Luis je sada najuspešniji vozač Formule 1 kada su u pitanju Grand Prix pobede. Legendarni Majkl Šumaher je prethodno držao rekord sa 91 pobedom, i verovalo se da će taj rekord još dugo opstajati.

Tokom 14 sezona, Luis je počastio svoje fanove nekim zaista izvanrednim predstavama. Od velike nagrade Nemačke 2018. godine kada je prestigao Sebastijana Fetela i svog timskog kolegu iz tima Mercedes Valterija Botasa, do višestrukih pobeda na velikoj nagradi Mađarske – gde trenutno drži rekord sa najviše pobeda u jednom krugu (osam). Njegova neumorna potera za rekordima nema premca.

Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

„Ove pobede dugujem timu na stazi i fabrici zbog neverovatnog posla. Oni su konstantni inovatori i pomeraju granice, svake godine sve više. Ogromna je privilegija raditi sa njima i veoma sam zahvalan na svim trenucima sa njima.

Pouzdanost bolida je bila neverovatna zahvaljujući timu Mercedes, Petronas i svim ostalim partnerima koji konstantno pomeraju granice. Niko ne sedi na lovorikama, svi daju svoj maksimum konstantno.“ objašnjava Luis.

Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

„Mogao sam samo da sanjam da ću se naći ovde gde se danas nalazim. Nisam imao kristalnu kuglu kada sam izabrao da dođem u ovaj tim i da sarađujem sa ovim sjajnim ljudima. Ono što vam mogu reći je da svakog dana pokušavam da to maksimalno iskoristim. Sve što radimo, radimo zajedno, svi veslamo u istom pravcu i to je razlog zbog kog možete videti sve ove uspehe. Vozio sam punim gasom i kad sam prešao cilj i dalje sam mentalno u režimu trke. Trenutno sam bez reči.“

Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Saznajte još:

Verovatno jedan od njegovih najboljih nastupa nastupio je tek u njegovoj drugoj sezoni u F1 – na velikoj nagradi Velike Britanije 2008, gde je u uslovima jake kiše Luis pobedio, prestigavši sve pa i Kimija Raikonena, završivši trku sa minut i osam sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Nicka Heidfelda iz BMW Sauber tima.

Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Nakon dominantne pobede na Grand Prixu u Španiji ove sezone, Luis je uspeo da obori još jedan rekord koji je držao Šumaher još od 2012. godine. Sada je Hamilton potpuno sam na vrhu tabele, a nesumnjivo da će zabeležiti još mnogo uspeha.

Šef tima Toto Volf opisao je Hamiltonove nedavne nastupe na kvalifikacijama za Spa Frankoršamps kao „vanzemaljske“. Dovoljno je pogledati i njegov kvalifikacioni nastup za veliku nagradu Singapura 2018. da biste videli magiju na delu.

7 titula svetskog šampiona i…

Na putu do sedme titule, Hamiltonova glad da doda još jednu titulu šampiona F1 u svoju kolekciju jača je nego ikad. Svoju prvu titulu šampiona osvojio je u svojoj drugo sezoni u F1 (2008. godine), a zatim i sledećih pet titula u gotovo savršenom nizu između 2014-2018. godine, sa izuzetkom sezone 2016. kada ga je tesno pobedio timski kolega iz Mercedesa Niko Rozberg.

Nakon rekordnog završetka trke u Portugalu Luis je rekao: „Imam 35 godina i osećam se i dalje fizički snažno, ali naravno da se postavlja pitanje dokle će to trajati i kada će početi da opadaju performanse. Sudeći po ovome danas, ne skoro.“

Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

„Znao sam ćemo osvajati šampionate, ali da li sam mislio da ćemo osvajati ovoliko? Ne. Da li sam mislio da ćemo pobediti na ovoliko trka? Naravno da ne. Ne verujem u izreku da je nebo granica. Sve zavisi koliko želimo, i koliko smo spremni da pomeramo granice. Gledajući unazad, nismo sedeli na lovorikama. Nastavljamo da radimo i da pobeđujemo.“

Foto:Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar