Iako su ludorije zlatnog doba trka Formule 1, zabeležene tokom sedamdesetih godina, doprinosile zabavnim naslovima u novinama, moderni F1 vozači sada su povezani i komuniciraju sa svojim navijačima na ranije nezamislive načine. Šampion najbržeg cirkusa na svetu, Luis Hamilton otkriva kako na njega utiču ovi, mnogo više direktni načini komunikacije sa fanovima, i navodi lične podvige zbog kojih ne planira da uspori.
Automobili su danas brži i moćniji, ali najviše od svega su sigurniji nego pre. Neverovatna tehnologija koju F1 timovi razvijaju na trkačkoj stazi doprinela je da se nivo bezbednosti tokom trka podigne na najviši nivo.
U tom smislu, trema i rizici za vozače u Grand Prix-u sada su vrlo mali. Brzina, performanse, sigurnost, tehnologija i zdravlje su današnji prioriteti. Drugim rečima, danas napredak prevladava nostalgiju za prošlim vremenima.
A, ne zaboravimo i to da razvoj tehnologija u F1 u stvari otvara put ka tome da i putnički automobili, koji kasnije primenjuju slične sisteme, postaju bezbedniji, čistiji i više sofisticirani.
Današnji vozači Formule 1 su i pored smanjenog rizika tokom trka i dalje ogromne zvezde, ali se više nego ikad pre zadire i u njihove privatne živote, koji su posredstvom društvenih mreža postali dostupni “kao na tanjiru”. Luis Hamilton otkriva kako se “bori” sa tim.
“Osećam se izuzetno zahvalno kada vidim koliko ljudi širom sveta me prati“, objašnjava Hamilton. „Dešavalo se da objavim nešto na društvenim mrežama i da mi se jave ljudi sa porukama u stilu, ‘o, bože, imao sam tako loš dan – ovo mi je zaista pomoglo da ga preguram’. Takvi dijalozi su mi pomogli da shvatim da svi moramo da pomažemo jedni drugima.”
Ističe da smatra da su ljudi potcenili vreme koje je potrebno vozačima da bi bili potpuno spremni za Grand Prix.
„Navijači uključuju televizor i vide vas kako tri dana radite svoje stvari i misle da je to sve. Ali potrebno je vreme, intenzivan rad, priprema i učenje. Ovde čak i ne pominjem rizik, fizički i socijalni napor da vozači budu u dobrom stanju za trku. Hoću da kažem da se iza onoga što se vidi vikendom na trci, krije još mnogo toga. Upravo zato je sjajno što sada imamo mogućnosti da direktno komuniciramo sa fanovima i pokažemo im šta se dešava iza scene, jer upravo to pomaže i njima da dublje shvate kako stvari funkcionišu u F1.”
Hamiltonov uspon kroz F1 redove i veliki trkački podvizi u postavljanju rekorda, odlično su ispraćeni. Međutim, za razliku od mnogih drugih vozača koji su bili aktivni pre njega, ovaj 35-godišnjak je, kako kaže, fokusiran na mnogo više od dobrog provoda i obaranja rekorda.
Kritičari Hamiltona često će pokretati temu penzionisanja i tvrditi da je njegov fokus rasut u previše pravaca. Iako je teško osporiti da pobednik 89 Grand Prix trka ima mnogo bitki daleko od trkačkih staza, ne čini se da njegov rad tokom nedelje utiče na sposobnosti u automobilu.
Hamilton je, recimo, potpuno promenio svoj životni stil kako bi uspeo da čuva energiju. Između ostalog, postao je vegan i njegova ishrana zasniva se na biljkama.
“Zaista ne pokušavam da to namećem ljudima. Odrastao sam jedući isto što i svi ostali. Meksička piletina bila mi je omiljena stvar. Kad sam išao na trke u Meksiko stalno sam jeo takose, to mi je bilo najdraže! Ali, onda sam upoznao nekoliko ljudi koji su vegani i koji su me uputili u nešto što pre nisam poznavao.
Naime, ranije mi je bilo teško da svarim neku hranu pa me i to navelo da razmislim o promeni ishrane. Često sam imao bolove u stomaku, pa smo ustanovili da sam alergičan na određene namirnice. Imao sam čak i upalu i otkrio da je izbegavanje pojedine hrane imalo neverovatnu korist. I na kraju, zaista sam se osećao bolje kad sam prestao da jedem meso.
Ljudi koji promene način ishrane često to kažu, ali kod mene je to bio postepen proces. Sada spavam bolje, mogu da treniram više, osećam se bolje, imam više energije i vreme oporavka mi je brže.
Pogledajte samo način na koji sada nastupam i način na koji nastupaju drugi sportisti koji su išli istim putem. Osećam se zdravije i spremnije – pa ne vidim da ću u skorije vreme usporiti.”
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: