Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Evropska komisija odobrila je spajanje kompanija Fijat-Krajsler (FCA) i Pežo (PSA), pod uslovom da obe kompanije u potpunosti ispune obaveze koje su preuzele kako bi se zaštitila pravila konkurencije EU.

Odobrenje Evropske komisije usledilo je posle detaljne analize predloženog spajanja dve kompanije, koje spadaju među vodeće proizvođače automobila u svetu. Spajanje će rezultirati stvaranjem četvrte po veličini automobilske grupacije u svetu, koja će nositi ime Stelantis (Stellantis).

Komisija je saopštila da je tokom ispitivanja izražena zabrinutost da bi spajanje moglo da ugrozi konkurenciju i podigne cene na tržištu lakih dostavnih vozila u devet zemalja Evropske unije, u kojima obe kompanije imaju velik tržišni udeo. Reč je o Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj, prenosi N1.

Da bi se sprečilo narušavanje evropskih pravila konkurencije, kompanija PSA će proširiti postojeći ugovor o saradnji sa evropskim ogrankom kompanije Tojota (Toyota Motors Europe) o proizvodnji i prodaji Tojotinih lakih dostavnih vozila i delova za ta vozila na tržištu EU, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Saznajte još:

Na taj način Tojota će, prema oceni Evropske komisije, biti u stanju da se efikasno takmiči i sa budućim automobilskim gigantom Stelantis.

Fijat-Krajsler i Pežo obavezali su se i da izmene međusobni ugovor o „popravci i održavanju“ putničkih i lakih dostavnih vozila, čime će mreža servisa dve kompanije postati lakše dostupna i konkurenciji, a biće ukinuta i zabrana serviserima da alat i opremu Fijata i Pežoa koriste za popravku vozila drugih proizvođača.

Evropska komisija ocenila je da će ispunjavanje ove dve obaveze omogućiti da se i posle spajanja očuva puna kompetitivnost na tržištu EU.

Potpredsednica Evropske komisije zadužena za konkurenciju Margret Vestager, rekla je da spajanje dve velike kompanije može biti odobreno pošto će preuzete obaveze olakšati pristup i ekspanziju novih ponuđača, a da ni na drugim tržištima na kojima su dve kompanije aktivne konkurencija neće izgubiti na dinamici.

Saznajte još:

Odluku o spajanju treba 4. januara da potvrde akcionari dve kompanije, a novom udruženom kompanijom FCA-PSA upravljaće Izvršni direktor Pežoa Karlos Tavares. Očekuje se da će proces spajanja dve kompanije biti završen do kraja marta.

Stelantis će imati kapacitet da proizvodi 8,7 miliona automobila godišnje, po čemu će biti iza Tojote, partnerstva Reno-Nisan i Folksvagena.

PSA će u upravnom odboru nove kompanije „Stelantis“ imati šest od 11 članova, a na njegovom čelu će biti sadašnji direktor Fijat Krajslera Džon Elkan.

Italijansko-američki proizvođač Fijat Krajsler ima sedište u Velikoj Britaniji i proizvodi poznate automobilske brendove Fijat, Krajsler, Džip, Alfa Romeo, Lanča, Abart, Dodž, Ram i Fijat Professional.

Pežo, čije je sedište u Francuskoj, proizvodi putnička i laka dostavna vozila brendova Pežo, Opel, Voksal i DS automobili.

Dve kompanije su u 2019. godini zajedno zapošljavale više od 400.000 ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)