Da li je Giulia GTA najbolji Alfa Romeo model ikad? (VIDEO)

Auto 07. dec. 202011:32 > 14:59
Podeli:
Foto: Alfa Romeo

Kako se čini, Giulia GTA je budući klasik. Aktraktivna, brza, glasna i neverovatno harizmatična, svojim pojavljivanjem okrenula je automobilski svet naglavačke, o čemu svedoče i brojne nagrade.

Na kraju godine u kojoj se obeležava 110-godišnjnica od osnivanja brenda Alfa Romeo, stiže dokumentarac koji priča priču o stvaranju Giulie GTA, sportskog modela koji nudi performanse kakve ovaj brend do sada nije imao.

Od najranijih skica, pa sve do izlaska na put, ovo je priča o tome kako je bilo razviti, dizajnirati i proizvesti automobil koji ima toliki simbolički značaj za italijansku kulturu, performanse i dizajn.

Pogledajte galeriju:

Zajedno sa verzijom GTAm (slovo „m“ označava „modificato“), Giulia GTA – model koji će biti proizveden samo u 500 primeraka – predstavljaće povratak počecima brenda Alfa Romeo i omaž jednom od najupečatljivijih modela.

Reč je o modelu Giulia GTA iz 1965. godine, „Gran Turismo Alleggerita“, koje je proizvela Autodelta, zasnovan je na modelu Giulia Sprint GT, koji je nizao sportske uspehe širom sveta.

Foto: Alfa Romeo

Giulia GTA koristi prednosti partnerstva sa kompanijom Sauber Group AG, samim tim i znanje njenih divizija za inženjering i aerodinamiku.

Sauber grupa može da se pohvali sa 50 godina iskustva u moto-sportu, uključujući 27 u F1, gde je stekla neprocenjivo iskustvo u dizajnu i upotrebi ugljeničnih vlakana, kao i napredno znanje u vezi aerodinamike.

Foto: Alfa Romeo

Saznajte još:

Poseduje sopstveni vazdušni tunel u Hinvilu, u Švajcarskoj, i Sauberu je poverena proizvodnja većine komponenata od karbona za GTA i GTAm, posebno onih sa aerodinamičkim uticajem, uključujući nove prednje branike, bočne usisnike, difuzor, spojler na GTA i aero-spojler GTAm.

Rezultat je automobil koji zaista pleni izgledom, ali i u pogledu performansi, sa velikim prednjim usisnicima za vazduh i podesivim zadnjim spojlerom od karbona.

Motor u modelu Giulia GTAm je 2,9-litarski V6 Bi-Turbo Alfa Romeo motor, koji je napravljen u potpunosti od aluminijuma. Razvija 540 KS, i ovoj sportskoj limuzini obezbeđuje ubrzanje od nula do 100 km/h za samo 3,6 sekundi.

Foto: Alfa Romeo

 

Pogledajte zanimljiv video koji otkriva sve detalje i razvoj Giulie GTA.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar