Foto:printscreen/Youtube/: km77.com

Najveći električni BMW našao se na testu severnog jelena koji sprovodi španski sajt km77.com, a radi se o testiranju stabilnosti vozila tokom izbegavanja prepreke pri velikim brzinama.

Ovaj test je postao novi standard automobilske industrije kada se govori o stabilnosti vozila, a radi se o testu koji proverava najveću brzinu kojom automobil može da prođe dve agresivne promene pravca, kao simulaciju izbegavanja severnog jelena na putu.

Španski sajt km77.com postao je poznat po ovom tipu testiranja, jer već dugi niz godina isprobavaju najnovije automobile i njihovu stabilnost. Poslednji u nizu je novi BMW iX, koji je naša redakcija nedavno i testirala.

Radi se o prvom električnom SUV modelu bavarske kompanije, a verzija koja se našla na testu severnog jelena je iX xDrive 40 sa regenerativnim kočenjem u standardnom režimu. Od BMW-a smo navikli na sportske i dinamične automobile koji su vrlo upravljivi, ali električni iX nije baš ispunio očekivanja.

Uostalom, pogledajte sami kako se ovaj električni SUV ponaša prilikom nagle promene smera kretanja:

Najveća brzina kojom je BMW iX uspeo da pređe prepreke bez obaranja čunjeva je 74 km/h, što je otprilike prosek klase električnih SUV modela. Primera radi, Hyundai IONIQ 5 je na istom poligonu dostigao čak 80 km/h, dok je sestrinski model Kia EV6 imao maksimalnu brzinu od 78 km/h. Najbolji rezultat u ovom segmentu postigla je Tesla Model Y sa impresivnih 83 km/h.

Sa druge strane, BMW iX se pokazao bolje od nekoliko drugih električnih SUV modela kao što su Volkswagen ID.4 koji je imao maksimalnu brzinu od 73 km/h i Ford Mustang Mach-E koji je dostigao svega 71 km/h.

Naravno, ovaj test ne reflektuje standardno upravljanje vozila i iskustvo vožnje, ali je relevantno jer na jednostavan način pokazuje kako se svaki automobil ponaša u opasnim situacijama na putu.

Bonus video: Vozili smo BMW iX – Da, onaj SUV koji svi živi komentarišu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)