Da li će električni automobili uskoro biti jeftiniji?

Auto 30. dec. 202014:28
Podeli:
Hyundai press
Foto: Promo

Izgleda da se bliži trenutak kada će cena električnih automobila biti dosta niža. Štaviše, stručnjaci su sada načeli osetljivu temu, pa navode da će vozila na struju za koju godinu biti jefitnija od svojih rivala na benzin.

Električni automobili, za dve godine, mogli bi da postanu jeftiniji od svojih alternativa na benzin, navodi se u novom izveštaju kompanije za istraživanje energetike BlumbergNEF, a prenosi Energetski portal.

Prosečna tržišna cena za baterije električnih automobila do 2023. godine iznosiće 101 dolar po kWh. Analitičari već dugo pričaju o tome da troškovi električnih vozila treba da budu isti kao kod automobila koji koriste plin. Kako se navodi, ti troškovi bi maksimalno morali da iznose 100 dolara po kWh, dok bi uz pomoć kredita i subvencija oni mogli da budu i niži.

Saznajte još:

Cena baterije za električne automobile čini otprilike četvrtinu ukupnih troškova izrade vozila i zato se predviđa da bi prelomni trenutak u industriji električnih automobila mogao da bude taj kada vrednost baterije padne ispod vrednosti cene motora na benzinski pogon.

Kada se to desi, električna vozila će postati daleko privlačnija i pristupačnija za mnogo više ljudi.

Cene vozila na struju tokom ove godine su značajno pale zbog “povećanog broja porudžbina i rasta prodaje”, navodi se u izveštaju.

Razvoj novih tehnologija i pad proizvodnih troškova mogli bi da još više snize cene automobila na električni pogon.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar