Foto:Dacia

Najzad je i zvanično predstavljena prva električna “dačija”. Model pod nazivom “spring” je vrlo kompaktnih dimeznija, ima domet od skoro 300 km i procenjuje se da će biti najpovoljniji model na struju u Evropi.

Koncept električnog modela “spring” prvi put smo videli u martu ove godine. Sada nam je tokom “eWays” događaja, Renault Grupa, čija je Dačija sastavni deo već 15 godina, prikazala i serijsku verziju malog krosovera na struju.

Plan je da nakon uspešnog recepta sa modelima “sandero” (najprodavaniji u svom segmentu u Evropi) i “duster” (natraženija “dačija”), električni “spring” nastavi tradiciju i na tržištu se postavi kao jednostavno vozilo na struju koje je dostupno svima.

“Dacia spring” dugačka je 3,7, široka 1,6 i visoka 1,5 metara. Ima međuosovinsko rastojanje od 2,4 metara, što znači da se ispod vrlo kompaktne spoljašnjosti krije ne baš toliko mala kabina.

Foto:Dacia

Dizajnerski nastupa kao gradski krosover, koji nudi 150 mm rastojanja od tla. Istovremeno je i moderna sa upadljivim horizontalnim LED svetlima, koji u kombinaciji sa krupnim branikom zaista odaju snažan stav malog modela na struju. Prednja maska je zatvorena, ali sa 3D elementima vešto prikriva da je odmah iza i utičnica za punjenje baterije.

Foto:Dacia

Pozadi se ističe novi svetlosni potpis Dačije u Y obliku, a koji smo videli kod nedavno otkrivene treće generacije modela “logan” i “sandero”.

Saznajte još:

Mali krosover pokreće elektromotor od 33 kW (41 KS), ima bateriju od 26,8 kWh i domet od 225-295 km. Na brzom punjaču baterija se do 80 odsto može napuniti za manje od sat vremena.

U kabini “spring” nudi dosta prostora za četvoro putnika, kao i brojne praktične detalje. U prednjem delu ima 23 litre zapremine u ostavama za sitnice, dok prtljažnik nudi čak 300 do 600 litara.

Putnici napred imaće na raspolaganju Media Nav multimedijalni sistem, kompatibilan sa Apple i Android uređajima. Ispred vozača je digitalna instrument-tabla, dok se ručica menjača, ovde u vidu rotacionog kontrolera koristi kao i kod automatske transmisije sa tri položaja: D, N i R.

Foto:Dacia

Kako je portal Nova.rs već pisao, iako Dačija zvanično nije otkrila cenu za “spring”, procene su da će se kretati oko 15.000 evra, pa ako tako i ostane, biće to najpovoljnija ponuda za vozilo ovog tipa u Evropi.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare