A vozači? VW počinje testiranje autonomnog ID.Buzz modela

Auto 13. maj. 202113:45
Podeli:
Volkswagen Minibus
Foto: Promo

Neki od nas teško se nose i sa činjenicom da će električna vozila preplaviti ulice, a kamoli sa sve češćim najavama da dolazi vreme vozila bez vozača. Volkswagen ovog leta na ulicama Nemačke počinje sa testiranjem servisa za autonomnu vožnju. U saradnji sa Argo AI razvija autonomnu tehnologiju koju će implementirati u ID.Buzz.

Pre više od dve godine Volkswagen i Ford dogovorili su saradnju oko razvoja autonomnih vozila, pri čemu su obe kompanije (prvo Ford 2017., a zatim i VW 2019.) u start-up Argo AI uložili ukupno više od 3,6 milijardi dolara.

Argo AI razvija tehnologiju za autonomnu vožnju, pa su nedavno objavili da su postigli veliki napredak s razvojem lidara koji sada može da prepoznaje objekte sa mnogo veće udaljenosti, kao i vrlo tamne objekte i male životinje u pokretu.

Volkswagen Minibus
Foto: Promo

Direktori Volkswagena i Argo AI-a su ove nedelje na konferenciji za medije objavili neke nove detalje oko planova za razvoj autonomnih vozila, piše zimo.dnevnik.hr. Nemačka kompanija do 2025. želi da pokrene komercijalni servis za dostavu i prevoz koji će biti baziran na njihovim električnim vozilima ID Buzz i biće potpuno autonoman, za šta bi trebalo da se pobrinu hardver i softver Argo AI-a s kojim će biti opremljen.

Ovaj start-up već sarađuje s Fordom na razvoju autonomnih automobila u SAD, a ID Buzz biće opremljen s petom generacijom njihove tehnologije za autonomnu vožnju. Iz VW-a i Argo AI-a kažu da će testiranja autonomnih vozila u Nemačkoj početi već tokom ovog leta.

Volkswagen Minibus
Foto: Promo

Autonomni ID Buzz neće poslovati pod brendom Volkswagen, već pod kompanijom nazvanom Moia.

Taj brend u Hamburgu pruža usluge sharing prevoza isključivo sa električnim vozilima, a do sada je broj korisnika premašio 3 miliona.

Podatke o tim vožnjama i korisnicima Moia će iskoristiti za tranziciju na potpuno autonomni servis što se, dakle, očekuje 2025.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar