Ford sprema mali električni SUV na VW platformi

Auto 12. apr. 202117:24 > 17:28
Podeli:
Foto:Volkswagen

Za dve godine Ford će prikazati svoj prvi kompaktni krosover na struju namenjen evropskom tržištu, a kao osnovu koristiće Folksvagenovu MEB platformu. Mali SUV biće veličine Ford Pume.

Posle kompanija Jaguar Land Rover, Bentley, Volvo, Mini i mnogih drugih, i Ford se nedavno izjasnio da će od 2030. godine u Evropi nuditi isključivo električne modele, kao i da će prvi evropski Ford na struju biti napravljen na VW platformi.

Foto:Volkswagen

Prema obećanju iz ove kompanije, do sredine 2026. svaki model na evropskom tržištu biće dostupan kao plug-in hibrid ili električni, da bi do 2030. godine prešli isključivo na struju.

Sada je Autocar objavio i informacije o prvom modelu koji će nastati kao plod saradnje dve kompanije. Naime, Ford će koristiti VW MEB platformu za električna vozila (na kojoj nastaju ID modeli), za svoj kompaktni krosover na struju namenjen Evropi, a koji stiže za dve godine.

Prema onome što je viđeno, još uvek neimenovani model praviće se u fabrici u Kelnu i, kako se čini, stilski neće ličiti na poznate VW modele, niti na one električne iz Forda, poput Mustanga Mach-E.

Ono što se može zaključiti sa fotografija je da će novi model biti pozicioniran u klasi sa VW ID.4, sa kojim će i deliti osnovu, ali će se dizajnerski prilično razlikovati.

VW ID.4, Foto: Promo

Sa druge strane, deliće iste pogonske sklopove, pa se očekuju verzije sa baterijama od 52 i 77 kWh (snažnija nudi domet i do 500 km), kao i izbor zadnjeg ili 4×4 pogona.

Najsnažnija GTX verzija ID.4-ke raspolaže sa 300 KS i stiže krajem ove godine, dok će Ford najverovatnije biti slabiji, odnosno sa e-motorima od 150 do 200 KS. Ostali detalji još uvek nisu poznati, ali iz Forda kažu da će uskoro objaviti više informacija.

Kako bi Ford uzvratio Folksvagenu za uslugu korišćenja MEB platforme, nova generacija pikapa VW Amarok biće “spojena” sa Ford Rangerom i praviće se u Fordovoj fabrici u Južnoj Africi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar